• Réz felhalmozódás?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Panaszaim ez év februárjában kezdődtek,szédülés,hányinger,gyengeség,izomremegés,hasmenés. Laborvizsgálat kimutatta a vérszegénységet,alacsony szérum vasat.Kezelésként Maltofert,folsavat,ill.B12 vitamint kaptam. A szérum vasam emelkedett azóta,a panaszaim viszont megmaradtak,sőt egyre fokozódnak. A férjem felvetette,mivel nála is hasonló tünetek kezdenek jelentkezni,hogy nem-e réz halmozódik fel a szervezetemben?Mivel 8 éve olyan lakásban élünk,ahol minden kilincs,ill.vízcsap rézből készült,nagyon sokat érintkezünk velük,olyan mértékben,hogy már láthatóan megkoptak. Most hétvégén ajándékba kaptam egy réz karkötőt és ahogy feltettem,pár óra múlva remegés,erős szédülés,hányinger jelentkezett. Ön szerint okozhat a rézkilincsek,réz eszközök használata réz felhalmozódást? Egyébként egy maximálisan egészséges nő vagyok,minden laborom tökéletes,minimális máj érték eltérésem van.Panaszaim kezdetéig fitt,nagyon aktív,napi 2-3 órát is edzéssel töltöttem,februártól,tüneteim kezdetétől csökkent le nagymértékban a teljesítményem. Kialakulhat Wilson-kór ebben az életkorban?(Családon belül nem fordult még elő,felmenőknél sincs róla tudomásunk) Válaszát előre is köszönöm:K.N

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Wilson kór témában

        Kedves Kérdező! A Wilson kór egy öröklődő, viszonylag ritkán előforduló betegség, melyet réztartalmú tárgyak érintésével nem lehet megkapni, ily módon nem jut be a szervezetbe réz. A Wilson kór tünetei gyakrabban 40 éves kor alatt jelentkeznek, de későbbi életkorban való előfordulás is ismert. Általában májmegnagyobbodással, hemolítikus anémiával, neurológiai tünetekkel jár együtt. A leírt tünetek nem specifikusak a réz anyagcsere rendellenességre, kizárása laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. Házastársánál együttesen fennálló Wilson kór gyakorlatilag kizárható. A leírt tünetek alapján más betegség fennállása is lehetséges, amennyiben panaszai , hányinger, hasmenés nem mérséklődnek, keressen fel gasztroenterológus szakorvost.


        Kérdés: 2019. november 04., 13:43; Megválaszolva: 2019. november 06., 07:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: