Dobhártyaműtét

Tisztelt Horváth Tamás Doktor úr! Március végén írtam Önnek.Néhány gondolatot idéznék a levelemből. "17 éves fiammal kapcsolatban szeretnék kérdezni. 2010. augusztusában focizás, fejelés közben fülét érte ütés, s akkor dobhártyarepedése és agyrázkódása volt. Decemberig a fülorrgégész javaslatára vártunk, hogy a természetes gyógyulás megtörténjen. Sajnos a lyuk nagy volt /szinte az egész kiszakadt/, így csak kis mértékű javulást tapasztalt a Doktor úr. A vizsgálatok enyhe hallásvesztést mutattak. December végén tympanoplasticara került sor, traumás dobhártyarepedése miatt. Más beavatkozás nem történt. A műtét során komplikáció nem történt. Állandóan jártunk kontrollra. Most sem hall rendesen a jobb fülére. " Sajnos a beépített dobhártya egy kis része nem tapadt meg. A doktor úr újabb korrekciós műtétet javasol. Szeretném megkérdezni, hogy az újabb mütéttel hallása visszatérhet-e fiamnak? Időnként zúg a füle, amit a műtét előtt nem tapasztalt. A kontrollmérések kb. 30-40 decibel hallásromlást mutatnak.. Már nagyon el vagyunk keseredve ennyi idő után. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Margó

Dr. Zaránd Rajmund válasza dobhártya témában

Tisztelt Asszonyom!

Sajnos elképzelhető (különösen egy nagy mértékű dobhártyahiány esetén) , hogy a tympanoplastica csak részben eredményes, a nyílás kisebb, de számottevő hallásjavulást a nem záródott dobüreg miatt nem tapasztalnak. Megoldása csakis újabb műtéttel lehetséges, de van remény a légtartó, zárt dobüreg létrehozására, így a vezetéses halláscsökkenés javulására, gyógyulására is. Fülzúgást okozhat a nyitott dobüreg is, de lehet idegi hallásvesztés kísérő jelensége is. Ennek kimutatására mindenképpen hallásmérés (audiometria) szükséges.

Kérdés: 2011. június 10., 00:05; Megválaszolva: 2011. június 19., 14:31
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Dobhártyán lyuk-allergia elleni...
Kedves Doktor/Doktornő! 3 hete voltam fülészeten, ugyanis fájdogált a fülcimpám, ha hozzáértem. Megállapították hogy szinte betonkemény...
lyukas dobhártya
Tisztelt Doktor Úr! Valószínűleg egy apróbb lyuk van pár hónapja az egyik dobhártyámon. Alighanem fogvájóval szúrhattam ki TV-nézés közben....
Letapadt dobhártya esetén mit lehet...
Tisztelt Doktor úr, kislányom évek óta a téli időszakban halláscsökkenéssel küzd. Beszűrődött dobhártyát és savót állapítottak meg mindkét...
Dobhártyán lévő szóbajöhető...
Jó napot kívánok! A családon belül a sógorom nak találtak valamit a dobhártyáján nem tudom el külték vizsgálatra mert ez most volt nem tudjuk...
Lüktető hang a fülben.
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémám egy héttel ezelőtt kezdődött. Először csak a torkom fájt és aznap éjszaka arra ébredtem, hogy mintha...