lyukas dobhártya

Tisztelt Doktor Úr! Valószínűleg egy apróbb lyuk van pár hónapja az egyik dobhártyámon. Alighanem fogvájóval szúrhattam ki TV-nézés közben. Tudom, hogy hülye vagyok, ezt viszont már nem tudom visszacsinálni... Hallásban nem zavar és nem is tudnék róla, ha orrfújás közben nem szelelne egy kicsit. A kérdésem, hogy létezik-e rá valami, pl.ecsetelő stb., vagy ön szerint mindenképpen műteni kell... Üdvözlettel: József

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Piros Zsuzsanna válasza dobhártya témában

Tisztelt Kérdező!

Igen jellegzetes tünete a dobhártyán keletkezett lyuknak, az orrfúváskor jelentkező “szelelés”, “sípolás”. Az ilyen kisméretű, tűszúrásnyi dobhártya perforációk spontán záródni szoktak. Műtéti kezelésre csak akkor van szükség, ha erre hetek, hónapok múltán sem kerül sor. Amire nagyon figyelnie kell, hogy ha lyukas a dobhárty a fület víz nem érheti! Érdemes fülész szakorvosnak megmutatnia, hogy az esetleges gyulladást kizárja, leírja a perforáció (“lyuk”) méretét, és követhesse a későbbiekben a gyógyhajlamot, illetve döntösen arról, szükséges-e kezelés.

Dr. Piros Zsuzsanna
Dr. Piros Zsuzsanna általános orvos, fül-orr-gégész
Kérdés: 2014. július 10., 00:35; Megválaszolva: 2014. július 18., 13:50
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Dobhártyán lyuk-allergia elleni...
Kedves Doktor/Doktornő! 3 hete voltam fülészeten, ugyanis fájdogált a fülcimpám, ha hozzáértem. Megállapították hogy szinte betonkemény...
Letapadt dobhártya esetén mit lehet...
Tisztelt Doktor úr, kislányom évek óta a téli időszakban halláscsökkenéssel küzd. Beszűrődött dobhártyát és savót állapítottak meg mindkét...
Dobhártyán lévő szóbajöhető...
Jó napot kívánok! A családon belül a sógorom nak találtak valamit a dobhártyáján nem tudom el külték vizsgálatra mert ez most volt nem tudjuk...
Lüktető hang a fülben.
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémám egy héttel ezelőtt kezdődött. Először csak a torkom fájt és aznap éjszaka arra ébredtem, hogy mintha...
Dobhártyaműtét
Tisztelt Horváth Tamás Doktor úr! Március végén írtam Önnek.Néhány gondolatot idéznék a levelemből. "17 éves fiammal kapcsolatban szeretnék...