Dobhártyán lyuk-allergia elleni gyógyszer?

Kedves Doktor/Doktornő! 3 hete voltam fülészeten, ugyanis fájdogált a fülcimpám, ha hozzáértem. Megállapították hogy szinte betonkemény fülzsír tömörül ott bent, kimosták. Ez nekem nem újdonság, évente kell mosatni, mert a fülzsírt nem hajlandó magától kivonulni a fülemből.Viszont új élmény volt, hogy most fájt a fülmosás.Eltelt pár nap, hallásom továbbra is tompa volt és ehhez társult még, hogy víz állagú folyadék folyt ki belőle.Visszamentem hát, és akkor derült ki, hogy kilyukadt a dobhártya.Kaptam rá 3 napos antibiotikumot, és egy hét múlva vagyis ma visszamentem kontrollra. A napokban azt vettem észre hogy fülzsírszerű valami folyik ki.Nem tudtam, hogy ez jó vagy rossz. De most a Doktornő megvizsgált ugye, mondta h gyulladás nincs, gyógyul de még ott a lyuk. Antibiotikum most nem kell, de felírt 3 hónapra allergia elleni gyógyszert és orrsprayt.Soha semmilyen allergiám nem volt. Most ezt nem is értem, hogy egy fülmosásból hogy jutottam el az allergia elleni gyógyszerhez. A fülzsírfolyást tényleg okozhatja allergia? Vagy hogy van ez? A dobhártya spontán gyógyulásának mennyi az esélye? Mert mondta a doktornő, hogy legrosszabb esetben műtét várható. De még 2-3 hónap türelmi idő. Válaszát előre is köszönöm! Zsuzsanna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza dobhártya témában

Tisztelt Hölgyem!

A fülzsír és a dobhártya kilyukadása között ok-okozati összefüggés valószínűleg nincs. A fülmosás nyilván juttatott vizet a középfülbe, de mivel előzőleg lyukas dobhártyáról nem volt tudomása, így ez ellen nem lehetett semmit tenni. Azt viszont nem tudjuk, hogy a dobhártya milyen volt az első panaszokkor. Minden bizonnyal csökkent ellenálló képességű (vagy eleve lyukas, vagy heges) , hisz egy fülmosás a rugalmas dobhártyát nem tudja kiszakítani.

Az antiallergikumos kezelésnek azért van értelme, mert az orrnyálkahártya nem csak allergiás duzzanatát javíthatják hosszú távon ezek a szerek, hagyományos orrcseppet pedig nem lehet 10 napnál tovább adni.

Az ügy távoli ismeretéből sajnos ennél több nem mondható, valóban érdemes valamicskét várakozni a spontán gyógyulásra, de ennek elmaradása esetén a műtét az egyetlen lehetőség valóban.

Kérdés: 2016. február 01., 10:58; Megválaszolva: 2016. február 01., 18:59
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
lyukas dobhártya
Tisztelt Doktor Úr! Valószínűleg egy apróbb lyuk van pár hónapja az egyik dobhártyámon. Alighanem fogvájóval szúrhattam ki TV-nézés közben....
Letapadt dobhártya esetén mit lehet...
Tisztelt Doktor úr, kislányom évek óta a téli időszakban halláscsökkenéssel küzd. Beszűrődött dobhártyát és savót állapítottak meg mindkét...
Dobhártyán lévő szóbajöhető...
Jó napot kívánok! A családon belül a sógorom nak találtak valamit a dobhártyáján nem tudom el külték vizsgálatra mert ez most volt nem tudjuk...
Lüktető hang a fülben.
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémám egy héttel ezelőtt kezdődött. Először csak a torkom fájt és aznap éjszaka arra ébredtem, hogy mintha...
Dobhártyaműtét
Tisztelt Horváth Tamás Doktor úr! Március végén írtam Önnek.Néhány gondolatot idéznék a levelemből. "17 éves fiammal kapcsolatban szeretnék...