Letapadt dobhártya esetén mit lehet tenni?

Tisztelt Doktor úr, kislányom évek óta a téli időszakban halláscsökkenéssel küzd. Beszűrődött dobhártyát és savót állapítottak meg mindkét fülében. 2 éve minden manduláját kivették, 1 éve tubust is kapott mindkét fülébe, amik nem régen estek ki. Sajnos az audiológiai vizsgálat még mindig halláscsökkenést mutat: az emberi hang frekvenciáin a "0" szintnél mocorog a görbe. A mai kontroll után a doktornő ismét tubus beültetését javasolta, mert úgy látja, hogy le van tapadva a dobhártya mindkét fülben. Mit lehetne tenni, hogy elkerüljük a 3. műtétet? Nem értem, hogy mit segíthet egy ismételt műtét, amikor az előző sem ért el eredményt - az egyik dobhártya még be sem gyógyult... Anna most is hurutosan köhög, tele az orra - orrfújás közben, ásításnál, nyelésnél néha jelzi, hogy kattan közben a füle, tehát történik ott valami... A tubus óta a hétköznapi életben egyébként nem érezzük, hogy gond lenne a hallásával... Lehet egy ilyen fogyatékossággal együttélni, vagy van más veszélye is, ha hosszú távon nem foglalkozunk vele? Válaszát előre is köszönjük!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza a dobhártya témában

Tisztelt Szülő! A 0 szint a normál hallás! HA ez való igaz, akkor nem kell a tubus, de ha savós középfülgyulladása van folyamatosan, a dobhártya kinyúlt, a promontoriumon fekszik, akkor bizony mindent meg kell tenni, hogy az állapot ne legyen visszafordíthatatlan! Ha nem is tudunk mindig definitiv ellátást biztosítani a tubus beültetésével, de így esetleg áthidalható az az idő, míg anatómiailag kedvezőbb helyzet alakul ki a növekedés során, és ép, rugalmas dobhártyával, ép hallással tudjuk a gyereket a fiatalkorba átsegíteni.

Kérdés: 2014. április 11., 15:20; Megválaszolva: 2014. április 12., 18:54
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Arcüregyulladás problémás fogtól.
Tisztelt Doktor Úr! Egy ideje van egy rossz fogam, amelyenek gyökérkezelését ( jelenleg nyitott foggyökér csatorna) abba hagytam és önhibámból...
5,5 éves kisfiú tikk
Ciripelo hang
Orrdugulás