Fülbetegség és a reflux

Tisztelt Doktor Úr! Lassan 3 hónapja elhúzódó felső légúti hurutot diagnosztizáltak nálam, melynek folytán állandóan fülkürthurutom van, füleim FELVÁLTVA dugulnak el, mintha hordóba beszélnék, nagyjából 1 hétig, majd kidugul s bedugul a másik, mint valami "mágia". Már túlvagyok sokfajta orrspray-ken, Garasone-on stb. Orromból semmi sem folyik. Közérzetem jó, de ez a füldugulás és nem hallás lassan kikészít idegileg. Több fülorrgégész kivizsgált, orrmelléküregeim tiszták (röntgen) , orrendoszkópiát is végeztek, minden rendben. Mandulám rendben. Tenyésztésre mintát is vettek. Még nem jött meg az eredmény. Véreredményem CRP süllyedésem magas picit. Amim határozottan van, az a reflux. Kétszer is volt gyomortükrözésem, Controloc, Quamatel többféle gyógyszert szedtem, sajnos nem igazán használ egyik sem. Lúgosítok is, immunerősítek is, Béres csepp, C vitamin stb. Kérem írja meg milyen összefügés lehet a reflux (elsavasodás) és a fülbetegségem között, konkrétan. Hogyan áramolhat fel a fülkürtömbe a sav, vagy egyszerűen nem értem fizikailag a folyamatot. 16.-án megyek hallásvizsgálatra, ott mi derülhet ki, hisz' nyilván nem hallok mert dugult a fülem, belsóleg hallom vissza a hangom, mintha hordóba beszélnék. Kérem adjon tanácsot! Köszönettel D.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Horváth Tamás válasza fülkürthurut témában

Tisztelt Hölgyem!

A sav nem tud direkt a fülkürtbe menni, hanem az orrgaratot marhatja meg. Erről itt írtam már:

http: //enthouse.blog.hu/2009/04/06/miert_az_orrot_kell_kezelni_bizonyos_fulbetegsegeknel

Jó lenne tudni, hogy szteroidtartalmú, receptre kapható orrsprayt vagy orrcseppet próbált-e. Ugyanis ezek sokkal hatékonyabbak az ilyen elhúzódó esetben, mint a sima, recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppek-orrsprayk.

Ezen kívül a röntgen nem igazán alkalmas az Ön esetében a probléma forrásának pontosabb kivizsgálására, inkább coronalis síkú melléküreg CT-re lenne szükség. A CT nagyságrendekkel több információt tud adni, mint a röntgen. Így, hogy 3 hónapja nem oldódik meg a probléma, mindenképpen javaslom.

Szóba jöhet még antihisztamin, allergiaellenes gyógyszer kipróbálása is, talán az is segíthet. A refluxhoz mág annyit, hogy sokszor akár 1 hónap alatt derül csak ki egy savcsökkentő gyógyszer hatékonysága.

Amennyiben végképp nincsen meg a probléma oka, valamilyen helyi kezelést, óvatos fülkürttágítást meg lehet próbálni.

Kérdés: 2011. március 10., 15:12; Megválaszolva: 2011. március 15., 18:10
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mi a baj?
Jó napot kívánok! Az én problémám nagyjából 2 hónapja kezdődött, amikor elkaptam egy vírusos tüszős mandula gyulladást. Erre kaptam...
Füldugulás, zsibbadás, és...
Tisztelt doktor úr! Fül-orr-gégészeti előzmények: -születésemtől fogva egészen 8-9 éves koromig szinte havonta kellett fülészetre járni...
Kilyukadhatott a dobhártyám?
Üdv?! Tegnap este egyszercsak arra lettem figyelmes, hogy rosszabbul hallok a bal fülemre. Reggelre ez javult, annyi változott, hogy nyomás, telítettség...
Ébredéskor fülzúgás
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Már több, mint egy hete minden nap úgy ébredek reggel és néha hajnalban is, hogy zúg a bal fülem. A bal orrjáratom is...
Fülkürthurut
Tisztelt Doktor Úr! Kb 2 hete be van dugulva a bal fülem /már nem első alkalommal /Nem fáj csak rosszul hallok. Nem voltam megfázva nem voltam...