Füldugulás, zsibbadás, és érzékenység

Tisztelt doktor úr! Fül-orr-gégészeti előzmények: -születésemtől fogva egészen 8-9 éves koromig szinte havonta kellett fülészetre járni gyulladás miatt, ilyenkor tubust helyeztek el a vagy már kilyukadt, vagy helyben felszúrt dobhártyámba. Ezt szerencsére kinőttem, viszont 14 évesen elkezdett zúgni a fülem, elmentem Szegedre, ott tympanoplastica-t hajtottak végre a bal fülemen, a fülzúgás és a hallás 90%-ot javult, majd lassan a fülzúgás visszakúszott, a hallás pedig az utóbbi hónapokban romlani kezdett a baloldalon. Már egy ideje (hónapok) a bal fülem zsibbad néha (leginkább ha a bal oldalamon alszok, vagy be van csukva a szám) , amikor elmentem fül-orr-gégészetre, akkor egyáltalán nem mondtak rá semmit. Tavaly volt MR vizsgálatom, de az negatív volt (bár nem ezzel kapcsolatban, hanem szédülés okát keresték) . Illetve csökkent a hallásom is, melyre annyit javasoltak, hogy cseppentsek paraffinolajat a fülembe egy héten át, de nem állt be változás, visszamentem, újabb hétnyi paraffint javasoltak. Voltak pilalnatok, amikor a paraffin használat közben kicsit jobban hallottam, de nem jött vissza a teljes hallásom, elképzelhető, hogy a paraffin további alkalmazása segítene? Továbbá a jobb fülem már gyermekkorom óta nagyon érzékeny, de az utóbbi 1.5-2 évben lett igazán érzékeny. Ez azt jelenti, hogy míg egy normális fül be/kidugul, ha az alföldről a Mátrába mennek fel, nálam egy 5-10 méteres kis domb is már erőteljes kellemetlenséget okoz. Fizikailag képtelen vagyok a jobboldalamon kényelmesen aludni, repülős nyakpárnán kell aludnom, hogy a jobb fülem ne érintkezzen a párnával, ugyanis a "beszorult" légnyomás oly kellemetlen, hogy aludni nem tudok tőle. Gyakori az is, hogy pusztán a légzésem következtébe ki/be-dugul a fülem (nem pattan, hanem lágy egyenletes átmenet) . Erre csak annyit mondtak, hogy vékony a dobhártyám, de mivel hallok vele, nem igényel műtétet. Szeretnék érdeklődni, hogy van-e bármi eljárás, hogy egyáltalán képes legyek egyik városból a másikba utazni erőteljes kellemetlenség nélkül? (füldugót nem tudok alkalmazni a korábban említett beszorult légnyomás problémája miatt) . Amit még próbáltak a fül-or-gégészeten a fülmosás, de sajnos ahhoz is túl érzékeny a fülem, így majdnem elvesztettem eszméletem, és utána egy hétig szédültem. Kérdésem, hogy létezik-e valamilyen alternatíva fülmosásra, vagy el lehetne-e érni, hogy altatással csinálják. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Zaránd Rajmund válasza Fülkürthurut témában

Tisztelt Uram!

A fülkürt működésének zavarát ma már több helyen próbálják a fülkürt tágításával orvosolni. Drága eljárás, száz ezer forint körüli egyszer használatos ballon kell hozzá. Elmondása alapján ezt tudom esetleg elképzelni hatásos megoldásként.

Kérdés: 2019. augusztus 12., 14:29; Megválaszolva: 2019. augusztus 12., 15:36

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Mi a baj?
Jó napot kívánok! Az én problémám nagyjából 2 hónapja kezdődött, amikor elkaptam egy vírusos tüszős mandula gyulladást. Erre kaptam...
Kilyukadhatott a dobhártyám?
Üdv?! Tegnap este egyszercsak arra lettem figyelmes, hogy rosszabbul hallok a bal fülemre. Reggelre ez javult, annyi változott, hogy nyomás, telítettség...
Ébredéskor fülzúgás
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Már több, mint egy hete minden nap úgy ébredek reggel és néha hajnalban is, hogy zúg a bal fülem. A bal orrjáratom is...
Fülkürthurut
Tisztelt Doktor Úr! Kb 2 hete be van dugulva a bal fülem /már nem első alkalommal /Nem fáj csak rosszul hallok. Nem voltam megfázva nem voltam...
Fülkürthurut
Tisztelt Doktornő! Kb. 2 héttel ezelőtt csúnyán megfáztam, hurutos köhögés, masszív orrfolyás, antibiotikumot kaptam. Mire lecsengett a...