Évek óta tartó orrdugulás

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő, amennyire vissza tudok emlékezni, mindig gondot okozott az orrdugulás. Gyerekkoromban allergiás náthára és visszatérő arcüreggyulladásra kezeltek. Az egyetemi évek során nem szedtem semmilyen gyógyszert, bár állandóan be volt dugulva az orrom és rengeteget köhögtem. Három évig Nasivinfüggő voltam, de szerencsésen le tudtam tenni. 2000-től ehhez még rendkívül erős fájdalmakkal járó mandulagyulladások társultak, amik csak a négy évvel később mandulaműtét után szűntek meg. Azóta járok allergológushoz, Cezerát, Ventolint, Alvescot és Avamyst szedek már évek óta, rendszeresen átöblítem az orromat sós vízzel. Az Avamys (és tuljadonképpen bármelyik kortikoidos orrspray) használata során nagyon sokat javult az orrlégzésem, ami még jobb lett az orrsövény- és orrkagyló műtétem után. A krónikus köhögésem is elmúlt és szinte alig szedek antibiotikumot az utóbbi években. Sajnos, a mellékhatások miatt (orrvérzés, fájdalom és égő érzés az orrban) egy éve véglegesen búcsút kellett mondanom az orrspray-knek és ezzel együtt visszatért az orrdugulás az éltembe. Ha újra kezdem az orrspray használatás, 2-3 nap múlva kiszárad az orrom, fáj, vérzik. A sós vizes öblítés ugyan eltávolítja a felgyülemlett váladék egy részét, de az orrduguláson keveset enyhít. Próbáltam többfajta orrkenőcsöt, olajos cseppeket, de csak ideig-óráig segítenek. A gégész, akihez már hat éve járok, és aki az orromat is operálta, azt mondja, hogy nem látja semmilyen nyomát az orrdugulásnak, és szerintem el sem hiszi, mennyire szenvedek emiatt éjszakánként. Az arcüreg rtg negatív. Kétszer voltam rhinomanometriás vizsgálaton: az egyik nagyfokú orrdugulást, a másik teljesen jó orrlégzést állapított meg. Szeretném megkérdezni, érdemes-e további vizsgálatokat végezni (a gégész endoszkópiát, az allergológus ct-t javasol) , és lehetséges-e, hogy ennek az egész orrdugulásnak csak lelki okai vannak (pl. bebeszélem magamnak) . Tanuljak meg ezzel együtt élni? Annyira kínosan érzem magam a gégésznél, hogy már egy éve bizonygatom, hogy mennyire be van dugulva az orrom, ő pedig ugyanilyen vehemenciával bizonygatja, hogy dehogy. Elnézést a hosszú kérdésért, de egy-egy átvirrasztott éjszaka - mint amilyen a mostani is volt - után nagyon el vagyok keseredve. Előre is köszönöm a válaszát, üdvözlettel, Eszter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Horváth Tamás válasza orrdugulás témában

Tisztelt Hölgyem!

Elég kacifántosnak hangzik a problémája, és úgy tűnik, minden vizsgálaton és kezelésen átesett már, ami ilyen esetben szóba jön. Igen, én azt gondolom, hogy egy CT nem ártana, de persze előzetesen egy orrendoszkópiát jóval egyszerűbb csinálni. Önnek panasza van, és ha ezek még nem voltak, akkor érdemes megcsináltatni. Nem kizárt, hogy valahol hátrébb is van valamilyen légúti akadály, ami egy sima orrspekulumos vizsgálattal nem látható.

Ugyanakkor elvileg egy orrsövényműtét során, illetve az alsó kagyló megkisebbítése során már végig kellett, hogy nézzék az Ön orrát.

Kérdés: 2011. január 26., 14:04; Megválaszolva: 2011. január 27., 18:01
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Arcüreg panoráma röntgen
Nyaki fájdalom,nyirokcsomók
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés