• Fül sípolás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszteletem! Először is had fejezem ki köszönetem, az oldal üzemeltetőinek, hogy lehetőséget teremtettek egy ilyen "beteg-orvos" találkozóra. Mindemellett a kalapom az orvosk előtt is megemelem, hogy az átszervezések közepedte időt, energiát szakítanak a válaszadásra. 26 éves vagyok pénteken egy forgatáson operatőrként dolgoztam. Háborús jelenet volt, puskaporos töltés, vetődés majd lövés. Azóta (5) napja erősen és magas hangon sípol a bal fülem. Nem voltam annyira közel, kb 2 méterre oldalirányban. A Honvédba hétfőn reggel a hallásvizsgálaton megállapították, hogy 65 db-es sípot hallok meg csak, mert a saját sípom a többit elnyomja. A mély ok. Keddtől infulziót kapok értágítás céljából. Eddig kétszer kaptam azt hiszem 1 dl.-t. Az orvosi vélemények (4) orvossal beszéltem megoszlanak. 1. el fog múlni magától a 10 infúzió után tehát 8 nap múlva. 2. el fog múlni magától 1-2 hónap múlva. 3. szakaszosan múlik el, egyszer majd sípol aztán nem, aztán megint. 4. Nem fog el múlni sohasem. A diagnózis is különböző. Csak röviden. 1. nyomás ragadt a középfülben az feszít, egyszer csak kikerül onnan a levegő. 2. a szőrtüsző a hanghatástól megsérült/úgymaradt és az agy felé téves jelet továbbít. A kérdés: mi történhetett velem, és mik a gyógyulás esélyei. Meddíg várjak más lehetőségek kutatásával ölbe tett kézzel és éjjel-nappal sípoló füllel? Valamint mik a lehetőségek ha magától nem javulna? Hallottam ellen hanggal történő "kiütésről", hallottam dobhártya tűszúrásról (még épp) amin kimegy a bent rekedt levegő. Szóval elég nagy a kavar körülöttem, segítsen aki ért hozzá! Köszönöm, Franyó Zsolt 06-30-9-991-992

        WEBBeteg szakértő válasza a fülzúgás témában

        Kedves Kérdező!

        A zaj okozta károsodás többféle mechanizmussal okozhat fülzúgást és halláscsökkenést. A belső fül képleteinek a sérülése állhat az Ön panaszainak hátterében.

        Kezelőorvosai által mondott kimenetelek bármelyike megvalósulhat, így korai lenne jóslásokba bocsátkozni. A gyógyulás esélyeit az értágító kezelés utáni halláslelete fogja jelezni.

        A fülzúgás maszkolása azt jelenti, hogy egy külső hanggal fedjük el az állandóan fennálló kínzó fülzúgást. Ez inkább az éveken át fennálló fülzúgás kezelésében játszik szerepet.

        Ön azzal segíthet az állapotán, ha megelőzi a felső légúti hurutot, vigyáz, hogy a fülét ne érje huzat és víz (így ilyenkor úszni sem érdemes), valamint a dohányzást és a kávéfogyasztást is mellőzi. A rendszeres nyaki torna a nyaki erek keringését javítja- így mindenképp ajánlatos. A zsírszegény diéta – a zsírok és a koleszterin bevitelének csökkentésével – is javítja a belső fül keringését. A gingko biloba az agyi keringés serkentése által hat, ezért a belőle előállított készítmények szedése szintén gyakran javasolt. Az akupunktúra és egyes homeopátiás készítmények is csökkenthetik a fülzúgás erősségét.

        De a legfontosabb, hogy nyugodt legyen, mert a stresszes állapot ronthatja a belső fül regenerációs készségét.

        Amennyiben további kérdése lenne, szívesen állok rendelkezésére!

        Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész szakorvos


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-06 17:54:31; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: