• Füldugulás, tompult hallás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

        Február közepe táján a bal fülem eldugult, érzetre hasonló volt, mint mikor az ember füle vizzel telik meg. Fájdalmat nem éreztem, náthás sem voltam, ezért erre akkor gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású fülcseppet vettem (Otipax). Az ajánlott napi 3 alkalmat betartva alig pár nap múlva megszűnt a füldugulás, azonban "elnehezedett" érzés maradt, és bizonyos hangokat, hangmagasságokat mintha tompábban hallanék még mindig. (Befogva egyik majd másik fülem, a csettintést ugyanúgy hallottam mindkettő fülemnél, azonban ugyanazon kezemmel az ujjaim összedörzsölve, a dörzsölődő hangot a jobb fülemnél tisztán hallottam, a bal fülemnél egyeltalán nem).

        Két nappal ezelőtt a jobb fülemben apró, tompa fájdalmat éreztem, majd tegnap  estére az is bedugult. Lefekvéskor alkalmaztam a fülcseppet, és ma reggel ez sem volt eldugulva, azonban most mindkét fülemen tompábban hallok (telefonálás közben a legszembetűnőbb), illetve a jobb fülemben néha apró, lüktető fájdalmat érzek.

        Náthás nem voltam. Fülemet csak fürdéskor szoktam mosni, akkor is csak kisujjal és soha nem "erővel". Időnkét zenehallgatáshoz használok füllhallgatót, de soha nem túllépve a normális hangerőt. Régen, már évekkel ezelőtt is volt, hogy evéskor, rágásnál apró "kattanó" hangot hallottam.

        Munkámból adódóan csak jövőhét elején tudok elmenni orvosi ügyeletre, ami tudom elsőre felelőtlenül hangzhat, de az enyhén tompult halláson és (most már) jobb fülemnél a néha lüktető de tompa fájdalomérzeten túl nincs egyébb panaszom, nem gátol illetve zavar különösebben, van hogy fel sem tűnik a következő telefonhívásig.

        Ettől függetlenül persze szeretném tudni, milyen jellegű vagy természetű problémám van, és hogy kell-e komolyabb műtéti beavatkozásra számítanom, illetve ha van itthoni módja annak, hogy legalább elősegítsem a gyógyulásom amíg szakorvoshoz nem fordulok, akkor mik a lehetőségeim.

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a füldugulás témában

        Tisztelt Hölgyem/Uram! Mindenképpen érdemes fül- orr- gégésznek megnéznie, mert nem tűnik egyértelműnek a betegség. Lehet, hogy hallásvizsgálatra is szükség lesz. Lehet fülzsír, hallójárat gyulladás, vagy középfül probléma is, fülkürtműködési zavar miatt, legalábbis ezek a leggyakoribb okok. Egyébként attól függetlenül, hogy nem dugul vagy folyik az orra, célszerű lenne valamilyen lohasztó orrcsepp (pl. Nasivin vagy Novorin) napi 3-4x történő használata, fekvő helyzetben, lógatott fejtartás mellett. Így ha netán mégis valamilyen fülkürt eredetű a fülprobléma, akkor az ellen már megkezdte a kezelést.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-16 22:25:45; Megválaszolva: 2010. március 16., 22:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: