Füldugulás, tompult hallás

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Február közepe táján a bal fülem eldugult, érzetre hasonló volt, mint mikor az ember füle vizzel telik meg. Fájdalmat nem éreztem, náthás sem voltam, ezért erre akkor gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású fülcseppet vettem (Otipax). Az ajánlott napi 3 alkalmat betartva alig pár nap múlva megszűnt a füldugulás, azonban "elnehezedett" érzés maradt, és bizonyos hangokat, hangmagasságokat mintha tompábban hallanék még mindig. (Befogva egyik majd másik fülem, a csettintést ugyanúgy hallottam mindkettő fülemnél, azonban ugyanazon kezemmel az ujjaim összedörzsölve, a dörzsölődő hangot a jobb fülemnél tisztán hallottam, a bal fülemnél egyeltalán nem).

Két nappal ezelőtt a jobb fülemben apró, tompa fájdalmat éreztem, majd tegnap  estére az is bedugult. Lefekvéskor alkalmaztam a fülcseppet, és ma reggel ez sem volt eldugulva, azonban most mindkét fülemen tompábban hallok (telefonálás közben a legszembetűnőbb), illetve a jobb fülemben néha apró, lüktető fájdalmat érzek.

Náthás nem voltam. Fülemet csak fürdéskor szoktam mosni, akkor is csak kisujjal és soha nem "erővel". Időnkét zenehallgatáshoz használok füllhallgatót, de soha nem túllépve a normális hangerőt. Régen, már évekkel ezelőtt is volt, hogy evéskor, rágásnál apró "kattanó" hangot hallottam.

Munkámból adódóan csak jövőhét elején tudok elmenni orvosi ügyeletre, ami tudom elsőre felelőtlenül hangzhat, de az enyhén tompult halláson és (most már) jobb fülemnél a néha lüktető de tompa fájdalomérzeten túl nincs egyébb panaszom, nem gátol illetve zavar különösebben, van hogy fel sem tűnik a következő telefonhívásig.

Ettől függetlenül persze szeretném tudni, milyen jellegű vagy természetű problémám van, és hogy kell-e komolyabb műtéti beavatkozásra számítanom, illetve ha van itthoni módja annak, hogy legalább elősegítsem a gyógyulásom amíg szakorvoshoz nem fordulok, akkor mik a lehetőségeim.

Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a füldugulás témában

Tisztelt Hölgyem/Uram! Mindenképpen érdemes fül- orr- gégésznek megnéznie, mert nem tűnik egyértelműnek a betegség. Lehet, hogy hallásvizsgálatra is szükség lesz. Lehet fülzsír, hallójárat gyulladás, vagy középfül probléma is, fülkürtműködési zavar miatt, legalábbis ezek a leggyakoribb okok. Egyébként attól függetlenül, hogy nem dugul vagy folyik az orra, célszerű lenne valamilyen lohasztó orrcsepp (pl. Nasivin vagy Novorin) napi 3-4x történő használata, fekvő helyzetben, lógatott fejtartás mellett. Így ha netán mégis valamilyen fülkürt eredetű a fülprobléma, akkor az ellen már megkezdte a kezelést.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Horváth Tamás, fül- orr-gégész szakorvos
ENTHouse Budapest Kft.,
+36 70 342 4298
Kérdés: 2010. március 16., 22:25; Megválaszolva: 2010. március 16., 22:25
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Az orr vérezgetése
Tisztelt Doktor Úr! Mostanában elég sűrűn vérezget az orrom. Nem erős vérzés,inkább csak seb-szintű vérzés, ami nem akar gyógyulni, folyamatosan...
Fejhallgató
Tisztelt DoktorÚr! Vásároltam egy fejhallgatót, ha olyan munkát végzek, ami nagy zajjal jár, akkor felveszem a fülem védelme érdekében. Tegnap...
Érzékszerveim a COVID után... :)
Tisztelt Doktor Úr! András vagyok, 45 éves. Majd két hónappal ezelőtt estem át (vélhetően) Covid fertőzésen. Tesztelve ugyan nem voltam, de a...
Fül-torok viszketés
Tisztelt DoktorÚr! Kb 2 hónapja eléggé viszket a torkom és a fülem belül (úgy tudnám leírni, hogy ahol a füljárat becsatlakozik a garatba)....