Nyomásérzés

Kedves Doktor úr/nő!

Pontosan nem is tudom, hogy mikor kezdődött a problémám, de kb. 14-15 éves koromban, tehát 4-5 éve vettem észre, hogy amikor hasrafeküdtem, nagyon elkezdett zúgni a fülem, főleg a jobb. Olyan érzés volt, mintha át akart volna szakadni a dobhártyám, úgyhogy nem is bírtam úgy maradni. Akkoriban tűnt fel az is, hogy a jobb fülemre gyengébben hallok, mint a balra. Persze nem olyan szinten, hogy zavar vagy, hogy a jobb fülemre nagyothallok, de gyengébbnek érzem. Sokszor olyan, mintha nem hallanék rá, de hallok, csak olyan tompán vagy nem is tudom pontosan leírni, de néha nagyon zavar, ahogy az is, hogyha forgatom a fejem, akkor a jobb fülem elkezd lüktetni. Van mikor pár másodpercig olyan érzés, mintha dobolnának belül, máskor pedig mintha egy húrt pengetnének és rezeg valami, de mindkettő esetben olyan érzés, mintha túl nagy nyomás lenne a jobb fülemben, sőt néha, amikor sportolok, akkor az egész fejemben ezt érzem. A legzavaróbb este elalvás előtt, mikor például hanyatt fekszem és balra fordítanám a fejem és elkezd lüktetni/rezegni és kénytelen vagyok visszafordítani a fejem, mert olyan érzés, mintha át akarna szakadni valami. Már rettegek attól, hogy egyszer tényleg átszakad a dobhártyám vagy esetleg megsüketülök. Ön mit gondol, reális lehet ez a félelem? A fül-orr-gégészeten mit tudnak ezzel csinálni? Hogy derül ki, hogy mi a baj? Egy ksiebb városban élek, ahol nincs kórház és olyan sok felszerelés sem, itt is tudnak ezzel valamit csinálni vagy kórházba kell mennem? Egyáltalán mi okozhatja ezt?

Válaszát előre is köszönöm, Kitti

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza füldugulás témában

Kedves Kitti!

Panaszait akár a fülhöz közel haladó erek fejlődési rendellenessége, kóros tágulata, egyéb eltérése is okozhatja. Ezt bizonyos esetekben egyszerű fülvizsgálattal is fel lehet deríteni (a dobhártyakép alapján) . Máskor CT-, MR-vizsgálatot igényel.

Az első teendő egy fül-orr-gégészeti szakvizsgálat. Ezután hallásvizsgálat, amivel kideríthető mennyire súlyos a halláspanasza, és milyen típusú. Ez már lényegesen közelebb visz az okok megismeréséhez. Végül, ha szükséges további vizsgálatok végezhetők. Ezek alapján meghatározható a kezelés lehetősége, és az mi várható a jövőben.Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. június 21., 23:53; Megválaszolva: 2009. június 21., 23:53
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés
Torok szúrás
Mandulagyulladás