Idült mandulagyulladás, reflux?

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Panaszaim közel 5 hónapja kezdődtek enyhe torokfájással, egy hétig tartott, majd manduláim begyulladtak. Fül-orr-gégész heveny mandulagyulladást állapított meg, amire Augmentin Duo-t kaptam. E mellett nyaki nyirokcsomóim megdagadtak, enyhén érzékenyek voltak. Az antibiotikum hatására jelentősen javult a helyzet, szinte tünetmentes lettem. Miután elfogyott az antiobiotikum, két napra rá visszatért a mandulafájdalmam, amire azitromicint kaptam - ez hatástalan volt. Nyaki UH reaktív nyirokcsomókat állapított meg. Elmúlt 3 hónapban a nyirokcsomó 2-cm-ről 1-re csökkentek, a leletek szerint a garatmanduláim közepesen gyulladtak tömöttek, garat vérbő. A mandulák a leletek alapján nem voltak tüszősek, belőlük genny nem ürült, ugyan a garaton némi váladékot találtak. Laborvizsgálat készült, CRP, AST, vörösvérsejtsüllyedés normális, monocita % emelkedett - egyéb eltérést csak a májenzimek mutattak. EBV, CMV szeronegatív. Fogászati panorámaröngten és a fogorvosi vizsgálat eltérést nem mutatott ki. Jelenleg reflux gyanuval kezelnek 3 hete, refluxdiéta és protonpumpa-gátlóval, amely kezelésre eddig nem reagáltam - refluxos tüneteket egyébként nem tapasztaltam, csak alkoholfogyasztás után. Torkom, mandulám olykor jobb, olykor nem, nyirokcsomók környéke valamikor fáj és meleg tapintású, aztán napokra javul. Az orvosom mandula-eltávolítást javasol, amennyiben a reflux kezelése hatástalan. Kérdésem, hogy a mandulaeltávolítás az egyetlen megoldás ebben az esetben, úgy, hogy a mandulák nem gennyesek és a labor sem mutat releváns eltérést - lehetséges, hogy mégis gócos? (Mandulám csak gyerekkoromban, 15-20 éve volt begyulladva utoljára, beteg 4 éve nem voltam) Jelenlegi "közepesen gyulladt" állapotban a műtét elvégezhető? Torokleoltás közelebb vinne a megoldáshoz - ezt még nem végezték még el? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Zaránd Rajmund válasza reflux témában

Tisztelt Uram,

A góc kérdés jelenleg átalakulóban van a szakmában. Tőlünk nyugatra egyre inkább törlik ezt az entitást a valódi betegségek közül. Amúgy, ha létezik egyáltalán ilyesmi, a torok leoltás nem visz előre. Személy szerint az elmondottak alapján nem látom indokoltnak a műtétet. Illetve ennek a fajta refluxnak a ppi kezelés nem jó terápiája. Inkább orröblítés és napi 2dl Salvus ivása, óránként egy egy korty sebességgel szokott segíteni. Két három hetet érdemes adni neki, ha javul a fentiekre, akkor folytatni jó pár hétig.

Kérdés: 2022. július 19., 19:46; Megválaszolva: 2022. július 19., 20:24
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Nyaki fájdalom,nyirokcsomók
Hólyag a torokban
Mandulaműtét után
állandó slejm a torokban
Tisztelt Doktor Úr, Nálam, refluxot diagnosztizáltak endószkóposvizsgálat során, de nálam csak ritkán jelentkeznek gyomorégés, köhögés jelei...
Mennyi ideig tart?
Tisztelt Dr. úr! Egészen egy évvel ezelőtt kezdődtek a torokfájásos tüneteim, gégetájéki fájdalommal együtt, mivel, amint elkezdtem beszélni...