Fülben teltségérzés

Tisztelt Doktor Úr! Egy gyulladásos betegség megemelte a vérnyomásomat és a pulzusomat. Akkoriban éreztem először, hogy a jobb fülemben időről-időre feszítő érzés, teltségérzés van. Ez azóta rendszeresen visszatér, majd elmúlik. Ha megemelkedik a pulzusom, néha a jobb fülemben érzem a szívverésemet. Legtöbbször nyeléssel, a fülem mögötti-alatti terület nyomkodásával, a testhelyzet változtatásával megszűnik a panasz. A vérnyomással összefüggő neurológiai tünetek miatt készült egy natív angiográfiás MR (MRA) vizsgálat; tudom, hogy ez nem fülspecifikus, de talán van benne releváns adat: Koponya MRI - ax. T2 , cor. FLAIR, sag. T1, ax.DWI, SWI, ax. T1, 3D SWAN, 3D TOF szekvenciák készültek. A középvonal helyzete megtartott. A külső és belső liquorterek norm. tágak. A kamrarendszer szimmetrikus. Az agyállományban kóros jelintenzitású terület nem látható. Diffúziós eltérés vagy hemosiderin lerakódás nem látható. A kisagy-hídszöglet szabad. A 7-es és 8-as agyidegek eltérés nélkül. A hypocampusok és az insularis cortex ép. A craniospinalis átmenet, valamint a chiasma területe eltérés nélkül. Az orrmelléküregek és a mastoid sejtek légtartóak. Az orbiták megjelenése szabályos. Az art. angiographyas képeken kóros nem detektálható. Vélemény: Organikus eltérés nem látható. Panaszait magyarázó eltérés nem ábrázolódott. Lényeges lehet még, hogy hosszú időn át tapasztaltam orrdugulást, jellemzően jobb oldalon, és a jobb orrjáratom szűkebb orrsövényferdülés miatt. (Az orrdugulás lehetséges oka hisztaminintolerancia, amire a laboreredmény utal.) Mire utalhat ez a tünet, milyen kivizsgálás ajánlott? Előre is köszönöm!

Dr. Zaránd Rajmund válasza Tubahurut témában

Tisztelt Asszonyom,

A negatív MR lelet mellett leírt tünetek hátterében fülkürt működési zavar áll. Ennek oka az orrsövény elferdülése, illetve nyálkahártya duzzanat. Megoldás ClinSin orröblítés, szteroid tartalmú orrspray, orrsövény műtét vagy orrkagyló plasztika lehet.

Kérdés: 2022. január 12., 21:45; Megválaszolva: 2022. január 13., 07:11
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülzúgás / nyomásérzés
Üdvözletem, Másfél-két hete kihúzták az egyik felső bölcsességfogamat, utána belázasodtam és augmentin duo-t szedtem egy hétig 3x1-et. Egy...
Rejtélyes kór!
Mi az audiogram alapján a BNO kódja?
Mitől van folyamatos orrdugulásom?
Halláscsökkenés