5,5 éves kisfiú tikk

Tisztelt Doktor Úr! Múlt héten tettem fel egy kérdést 5,5 éves kisfiammal kapcsolatban. Orrkagyló duzzanata van, az okát nem tudni, mometozan sandoz orrsprayt kap és lordestint 5ml-t esténként dec.10 óta . Doktor úr is, házi orvos is azt mondta, ez lehet "normális", tarthat akár tavaszig is, bár neki soha ilyen nem volt, inkább alsó légúti problémákkal küzdöttünk kisebb korban. Ami engem inkább aggaszt, hogy az orrtőből esténként erőlteti az apró orrfújásokat, olyan, mintha ez tikk, rossz pszichés berögződés lenne. Igazából ezért is vittem el fül-orr gégészetre, mert orra nem dugul,dec.10 óta nem is folyik, tisztán alszik, veszi a levegőt ez a hang mégis megvan. Sokat gondolkodom, mitől lehet ez vajon? Orrmanduláját nem látják a megnagyobbodott orrkagyló miatt. Zavarhatja az is? De miért csak többnyire este, lefekvéskor? Elképzelhető, hogy pont a korábban szedett cetirizin miatt alakult ez ki? Én testsúly kg/2 arányban adtam 2x neki naponta, korábban így írta fel a háziorvos, a gyógyszerész is ezt mondta. 3 gyerekem van, rutinból így adtam neki a mostani pandémiás időszakban is, amikor az orvossal csak telefonon konzultáltam, és csak rutinból mondta, adjam a cetirizint, sinupretet amikor ősszel nagyon folyt az orra. Ez 9 cseppet jelentett nálunk 2x naponta. Aztán másik gyógyszerész azt mondta, csak 5-öt adjak. Elképzelhető, hogy emiatt alakult nála ki ez a tikk, vagy akár túlérzékenység? És akkor esetleg ugyanúgy a lordestinre is érzékeny lehet? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: V. Krisztina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza Orr témában

Tisztelt Asszonyom,

A tik pszichés eredetű probléma. Tehát nem gyógyszerszedés vagy organikus eltérés okozza. Érdemes lenne pszichológus szakembert fölkeresni.

Kérdés: 2021. január 18., 05:45; Megválaszolva: 2021. január 18., 17:11
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülzúgás észlelése
Tisztetlt doktor úr! Egy napja fülzúgást észlelek mind a két fülemben ami hirtelen jött. Nyaki ideg becsípódésem van. A fülzúgás magától...
Állandó fülzúgás kezelése
Leuklopákia
Éjszakai orrvérzés