• terhességi rhinitis kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Jelenleg 16. hetes terhes vagyok és több, mint egy hónapja náthás panaszok kínoznak, amiket szerintem egyértelműen a hormonális változások okoznak. A tüneteim: állandó nagyon súlyos orrdugulás, sokszor teljesen zárt mindkét orrjáratom, mindeközben folyamatosan vízszínű orrváladék termelődik, sokat tüsszögök, köhögök és a szaglásomat is szinte teljesen elvesztettem. Az orrdugulástól éjszaka órákon át nem tudok aludni. Már az első terhességeim alatt is szenvedtem orrdugulástól (egészen a szülésig), de ez most sokkal rosszabb. A panaszaimmal fordultam a nőgyógyászomhoz és fül-orr-gégészhez is. Az utóbbi megállapította, hogy rhinitis allergicaban szenvedek, bár sosem voltam allergiás semmire. Azon kívül, hogy használjak só oldatos orröblítőt, esetleg lohasztó orrsprayt, érdemi segítséget nem kaptam, mondván, hogy terhes vagyok, nem szedhetek gyógyszert. Ez az állapot egyre megterhelőbb számomra, és hiába szeretném kerülni a gyógyszerszedést, úgy gondolom, hogy a következő 6 hónapot nem feltétlenül kellene így végigszenvednem. Jelenleg házi módszerekkel próbálom elviselhetővé tenni a mindennapokat: légzéskönnyítő tapasz, wick vaporub az orr alá, félig ülő helyzetben alvás, párásítás, és éjszakára lohasztó orrspray (bár nem tart sokáig a hatása). Ezeket a praktikákat mind külföldi internetes oldalakon találtam, ott sok információ elérhető erről az állapotról. Az ilyenkor használható gyógyszerekről is kutakodtam és azt találtam, hogy a loratadin és cetirizin hatóanyagtartalmú antihisztamina során nem mutattak ki magzatkárosító hatást. Én nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész, és nem merek orvosi utasítás nélkül gyógyszert szedni, de nem hiszem, hogy a rengeteg allergiás kismama számára- akik hasonló súlyos panaszokkal küzdenek, mint én- ne lenne valamiféle biztonságos gyógyszeres kezelés. Kérem, hogy ha tud, javasoljon valamiféle terápiát, ami enyhítheti a panaszaimat, hogy végre átaludhassam az éjszakát.ok segíthetnek, mert ezek alkalmazás

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a Orrdugulás témában

        Kedves Asszonyom! Véleményem szerint kisebb probléma bármilyen helyi kezelést adni várandósság esetén, így nem a cetirizint javasolom. Legjobb lehet a NeilMed SinusRinse lehet, ahol orröblítést végez fiziológiás oldattal. Függetlenül a duzzanat okától, sok jó személyes tapasztalatom van vele. Átmenetileg, pár napra szabad hagyományos orrcseppet is használnia.


        Kérdés: 2018. október 28., 21:06; Megválaszolva: 2018. október 29., 11:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: