Garatváladék

Kedves Doktornő! 36 éves nő vagyok, a problémám 5 hete kezdődött, amikor azt vettem észre, hogy a garatfalon mintha tapadna valami. Akkor megnéztem és valóban, enyhén fehér, inkább áttetsző sűrű váladék van és piros, enyhén duzzadt a garat mindkét oldala (mirigyek talán) , ugyanakkor semmi fájdalom nem társult/társul. Elmentem a háziorvoshoz, aki Aktil Duot írt fel. Beszedtem, de csak enyhe javulást tapasztaltam, ezért felkerestem egy fül-orr-gégész szakorvost. Tükörrel megvizsgált, megnézte a gégémet is, de nem talált semmit, azt mondta, hogy ez egy lecsengőben lévő gyulladás, nem ír fel semmit. Ennek 3 hete. Ma újra elmentem a háziorvoshoz, újra megnézte, a fehér lepedékes nyelv miatt, refluxra gondol. Holnap laborvizsgálat vár, helicobacter pylori-t keres. Más egyéb refluxra utaló tünetem nincs, vagy nem veszem észre. Aggódom, eléggé bennem van a félsz, már a legrosszabbra is gondolok. Azóta sincs fájdalmam, nyelésnél érzem, hogy a jobb oldalon jobban meg van duzzadva. Ön mit mond a tüneteimről így látatlanban? Köszönöm válaszát, minden jót kívánok!

Dr. Gerencsér Emőke válasza garatváladék témában

Tisztelt Hölgyem!

Valóban gyakori a garatfalon észlelt nyákcsorgás.Előző gyulladás is lehet az oka. De az is, hogy keveset iszik, nincs meg a napi 2, 5 liter folyadék bevitel.

A lepedékes nyelv miatt gondolt a háziorvos refluxra, ami akkor is jelen lehet, ha nincs Helicobacter pylori baktérium a gyomorban. Rizikó mentesen szedhet 1-2 hónapig gyomorsav csökkentő tablettát, a háziorvos majd felírja, ha ebben az irányban gondolkodik.

Alkalmazhat bármilyen, a gyógyszertárban ajánlott torok fertőtlenítőt, ami lehet szopogatós tabletta is, torok spray is és gargalizáló is.

Ez kellemetlen tünet, magától múlik, nem szabad túl aggódni!

A fül-orr-gégész meglátta volna, ha lényeges kórállapot állna fent.

Mielőbbi tünetmentességet kívánok

üdvözlettel

dr Gerencsér Emőke

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2017. május 10., 18:21; Megválaszolva: 2017. május 11., 16:38
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Gégészet
Túlzott garat váladék miatt sokszor krákogok és a hangom is nagyon gyenge. Kérem, mit tegyek, hogy csökkenteni tudjam a gondom.
Garatváladék
2 hónapja garatváladékkal "küzdök" Voltam gégészeten, Cifrant kaptam, (100mg, 5x2) .Éreztem, hogy a 4. napon kezdek jobban lenni. 3 hét múlva...
Szaj mandula
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítséget kérném a következő panaszban. Pár napja figyelmes lettem hogy a jobb szaj mandulámon egy apró fehér túró...
Fülcsengés
Tisztelt Doktor Úr! Lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. 17 éves,elmondása szerint gyerekkora óta bal oldalon csengett a füle, de mivel ő ezt...
Sjöngren syndróma miatt orr-fül...
Ma voltam gégészeten,mert viszket és fáj balodalt az orcimpám,belül kis pirosodás,külsőrészre is kiterjedt.Ez a probléma volt régebben is,meg...