Garatváladék

Kedves Doktornő! 36 éves nő vagyok, a problémám 5 hete kezdődött, amikor azt vettem észre, hogy a garatfalon mintha tapadna valami. Akkor megnéztem és valóban, enyhén fehér, inkább áttetsző sűrű váladék van és piros, enyhén duzzadt a garat mindkét oldala (mirigyek talán) , ugyanakkor semmi fájdalom nem társult/társul. Elmentem a háziorvoshoz, aki Aktil Duot írt fel. Beszedtem, de csak enyhe javulást tapasztaltam, ezért felkerestem egy fül-orr-gégész szakorvost. Tükörrel megvizsgált, megnézte a gégémet is, de nem talált semmit, azt mondta, hogy ez egy lecsengőben lévő gyulladás, nem ír fel semmit. Ennek 3 hete. Ma újra elmentem a háziorvoshoz, újra megnézte, a fehér lepedékes nyelv miatt, refluxra gondol. Holnap laborvizsgálat vár, helicobacter pylori-t keres. Más egyéb refluxra utaló tünetem nincs, vagy nem veszem észre. Aggódom, eléggé bennem van a félsz, már a legrosszabbra is gondolok. Azóta sincs fájdalmam, nyelésnél érzem, hogy a jobb oldalon jobban meg van duzzadva. Ön mit mond a tüneteimről így látatlanban? Köszönöm válaszát, minden jót kívánok!

Dr. Gerencsér Emőke válasza garatváladék témában

Tisztelt Hölgyem!

Valóban gyakori a garatfalon észlelt nyákcsorgás.Előző gyulladás is lehet az oka. De az is, hogy keveset iszik, nincs meg a napi 2, 5 liter folyadék bevitel.

A lepedékes nyelv miatt gondolt a háziorvos refluxra, ami akkor is jelen lehet, ha nincs Helicobacter pylori baktérium a gyomorban. Rizikó mentesen szedhet 1-2 hónapig gyomorsav csökkentő tablettát, a háziorvos majd felírja, ha ebben az irányban gondolkodik.

Alkalmazhat bármilyen, a gyógyszertárban ajánlott torok fertőtlenítőt, ami lehet szopogatós tabletta is, torok spray is és gargalizáló is.

Ez kellemetlen tünet, magától múlik, nem szabad túl aggódni!

A fül-orr-gégész meglátta volna, ha lényeges kórállapot állna fent.

Mielőbbi tünetmentességet kívánok

üdvözlettel

dr Gerencsér Emőke

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2017. május 10., 18:21; Megválaszolva: 2017. május 11., 16:38
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Gégészet
Túlzott garat váladék miatt sokszor krákogok és a hangom is nagyon gyenge. Kérem, mit tegyek, hogy csökkenteni tudjam a gondom.
Garatváladék
2 hónapja garatváladékkal "küzdök" Voltam gégészeten, Cifrant kaptam, (100mg, 5x2) .Éreztem, hogy a 4. napon kezdek jobban lenni. 3 hét múlva...
Rejtélyes kór!
Kedves doktor úr! Remélem megoldást talál az eddig rejtélyes bajomra! Négy évvel ezelőtt egy reggelizés közben jött egy nyomás a fejembe...
Mi az audiogram alapján a BNO kódja?
Tisztelt Dr. Zaránd Rajmund doktor úr! Szeretném megkérdezni Öntől, hogy a mellékelt képen látható audiogramon feltüntetett halláscsökkenés...
Mitől van folyamatos orrdugulásom?
Tisztelt Doktornő! Hetek óta be van dugulva az orrom. Nem jár vele se folyamatos tüsszögés, se orrfolyás. Ha valami váladék orrfújás esetén...