Mennyi időbe telik?

Tisztelt Dr. Nő! Egészen egy évvel ezelőtt kezdődtek a torokfájásos tüneteim, gégetájéki fájdalommal együtt, mivel, amint elkezdtem beszélni, egyből fájt a torkom nyelésnél. A fül-orr-gégész akkoriban minden lehetséges vizsgálatra elküldött, de mind negatív lett, majd a kontroll vizsgálatkor látta, hogy fel van maródva a torkom, így átküldött egy gasztroenterológushoz, aki a tükrözésemkor nyelőcsőgyulladást és rekeszsérvet igazolt, utána szedtem a PPI-t, de nem hatott. Eltelt egy év, majd egy újabb tükrözésre mentem, mert a panaszaim csak rosszabbodtak. A tükrözés alkalmával megint csak gyulladt nyelőcső és hiatus hernia ábrázolódott. Vissza mentem a fogra, mivel a fül-orr-gégész organikus eltérést nem látott, így azt mondta, hogy ha túl leszek ezen a műtéten, majd akkor fog elmúlni a gyulladás. A gasztroenterológus indokoltnak látta az antireflux műtétet. 1 héttel ezelőtt estem át ezen az operáción, ahol Nissen féle fundoplicatiot, illetve hiatus hernia rekonstrukciót végeztek. A sebész, aki egyben gasztroenterológus is, azt mondta, hogy tele van fekélyekkel a nyelőcsövem, emiatt fáj nyeléskor, idő kell hozzá, amire begyógyul. Viszont a torkom még mindig fáj, igaz, hogy egy éven keresztül marta, de, ha beszélek, akkor csak jobban fáj. Mivel a reflux megszűnt, így mennyi idő, mire ez a gyulladás elmúlik a torkomból? Jelenleg még folyik az orrom, rekedt vagyok, fáj nyelésnél, illetve a gégetájéki fájdalmam van, de állítólag ezek a tünetek a reflux következményei. Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Gerencsér Emőke válasza Mennyi időbe telik témában

Tisztelt kérdező!

Mivel a gyomorsérvet megoperálták, várható, hogy gyomorsav refluxa nem folytatódik.

A nyelőcsőben lévő gyulladások / felmaródások bizony, több hét alatt fognak elmúlni.

Ezért a türelmére van szükség!

A torok-és gégetáji fájdalomra szedhet nsaid-ot, ha azzal a műtétet végző orvosa egyet ért.

A nyelőcső fekélyes gyulladása 1-2 hónap alatt megszűnik.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 29., 10:32 ;Megválaszolva: 2016. január 29., 17:59
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülgyulladàs stb
Garatmandula hajszálér
Augmentin duo szedheto e clexane kura...
Idült mandulagyulladás, reflux?
Fülnyomás érzés arcüreggyulladás...