Kronikus orrdugulas

Tisztelt doktor Ur! Tanacsot szeretnek kerni Ontol, ugyanis itt Angliaban sajnos az orvosok szakertelmere nem lehet hagyatkozni- tapasztalatbol irom. A jelenlegi problemam mar tobb mint 5 hete fennall es bizony az allapotom romlott. Leguti megfazasok sorozatan mentem at- mandulagyulladas, hangszalgyulladas, natha, kohoges, majd tudogyulladasba torkollott az egesz. Antibiotikumos kezeles utan a betegsegek nagy resze mind elmult. Viszont a legzesem meg mindig nehezkes. Az orromban meg vannak duzzadva az orrkagylok es napszaktol valtozoan, de gatoljak a szabad legzest. A garati valadekcsorgas mar minimalisra csokkent. Az itteni haziorvos - a GP- felirt nekem kivizsgalas nelkul allergiara szteroidos orrspray-t (Nasobec Hayfever 50micrograms Beclometasone Dipropionate Aqueous es Loratadine 10mg tablettat. Az orrspray 3 napig hasznaltam 1x naponta, mindjart az elso alkalommal eros mandula es fulfajas volt a mellekhatasa, majd meg nagyobb gyulladast idezett elo az orromban, ezzel gatolva teljesen a legzesem- a kilegzes is erovel sikerult csak orron at. Nincs semmi mas tunetem az orrdugulason kivul. Szeretnek elmenni ful-orr-gegeszhez, de nem tudom, sikerul-e beutalot szereznem a GP-tol. Mi a teendo ilyen esetben? Mi lehet az orrkagylok duzzanatanak a kivalto oka? Allergiara nem gyanakszom. Ez a nyirkos paras levego biztosan nem jo. Esetleg tudna valamit tanacsolni, amivel orvosi segitseg nelkul javulast tudnek elerni? Vagy mindenkeppen javallott egy orvosi kivizsgalas? Mar nagyon megvisel ez a fennallo betegseg, a tudogyulladas pedig olyan szorongast hagyott bennem - mivel orvosi segitseget egyaltalan nem kaptam, hogy a szajamon nem szivesen lelegzem. A Sterimal orrsprayen kivul nem merek semmi mast hasznalni. A meleg vizes parologtatas meg nehezebbe tette a legzesem, a tudogyulladasom ideje alatt eukaliptuszos forro vizes inhalalast folytattam, az volt az egyetlen mod, ami akkor segitett. Nagyon szepen koszonom a valaszat. Tisztelettel T.Szilvia

Dr. Zaránd Rajmund válasza orrdugulás témában

Tisztelt Hölgyem!

Az orrkagyló duzzanatának hátterében számos ok állhat. Allergia, fertőzés, irritáció, érzékenység a civilizáció hatásaira... Ha az orrváladék nem gennyes, akkor tapasztalatom szerint az orröblítés kiváltó okoktól függetlenül nagyon sokat segít. pl. NeilMed SinuRinse eszközzel próbálkozzék naponta 2 alkalommal. Ez sokkal hatásosabb, mint a Sterimar, de ugyanúgy nem tartalmaz hatóanyagot. a www.orrmoso.hu oldalon részletesebben is tájékozódhat.

Kérdés: 2016. január 15., 17:12; Megválaszolva: 2016. január 16., 08:51
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mitől van folyamatos orrdugulásom?
Lehet ez orrpolip? Hogyan kezeljem?
Tisztelt Dorktor úr! Már lassan 3 hete szedem az Acilesol gyógyszert, a háziorvosom írta fel refluxra. Azonban a hátsógaratom még mindig be van...
Teljesen bedugult orr, duzzadt...
Tisztelt Doktor Úr! A panaszom az, hogy 5 napja náthás vagyok. Első két napban semmi orr probléma nem volt, csak erős torokfájás, nagyon váladékos...
Szortyogás
Szép napot. 1,5 éves Kisfiam 4 napja nagyon szortyog. Mintha tele lenne az orra és nem kapna levegőt. Nincs megfázva, nem beteg. Fújom, szívom neki...
Mi az oka?
Tisztelt Doktor úr! Kb. 2 éve rendszeresen, meleg vagy hideg időjárástól vagy pollenektől független vannak megfázásos tüneteim. Általában...