Orrdugulás+Nasivin

Tisztelt Doktornő! Azért fordulok Önhöz, mert már évek óta orrdugulástól szenvedek, ami legfőképpen esténként jön elő és eddig nem tudták pontosan megállapítani, mi lehet a gond. Körül-belül 8 évvel ezelőtt kezdődtek a panaszaim, ekkor Sterimar tengervizes orrspray használatát javasolták és szűk orrjáratot diagnosztizáltak. 2-3 éve rosszabbodtak a tüneteim, az orrdugulás miatt nehezen tudtam elaludni, a tengervizes orrspray nem igazán használt már. Ekkor újra felkerestem a fül-orr-gégészetet, ahol endoszkóppal történő vizsgálat után megállapították, hogy van egy pici orrsövényferdülésem és még mindig szűkek az orrjárataim. Lézeres műtét is szóba került, mint lehetséges megoldás, de mivel az orrsövényferdülésem minimális, így igazából nem javasolták. Elküldtek allergiavizsgálatra, illetve Immunglobulin E-t is vizsgáltak allergiás rhinitis gyanújával, mindkettő eredménye negatív lett. Mometason Sandoz orrsprayt írtak fel, de az elmúlt hónapban már ez sem segített. Mivel ezek a panaszok főleg lefekvéskor jelentkeznek, illetve sokszor éjszaka arra kelek fel, hogy be van dugulva az orrom, csak Nasivin orrcsepp használatával tudok elaludni. Ezért szeretném megkérdezni Öntől, hogy az orrcsepp napi rendszerességű használata mennyire káros, illetve mit lehetne tenni, milyen vizsgálatot lehetne még elvégezni, hogy elmúljanak a panaszaim? Az orrdugulás miatt nagyon rosszul alszom már jó ideje, szeretnék megoldást találni a problémára. Előre is nagyon köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza orrdugulás + Nasivin témában

Tisztelt Kérdező!

Az orrdugulása nagy valószínűséggel függőség miatt alakult ki, azaz orrcsepp függő beteggé vált. Erről nagyon nehéz leszoktatni, meg elhatározás is kell hozzá. Hipertóniás " tengervizes " orrspray-t alkalmazzon lefekvés előtt feltétlenül és bármennyiszer, ha eldugul az orra. Lényeg, hogy hipertóniás legyen.

Ha Önnek valóban szűk az orra, akkor így született, azaz nem lehet azt mondani, hogy még mindig szűk.Ha nagyon szűk lenne is az orr, akkor szóba jöhet az orrsövény tökéletes kiegyenesítése. Ez nem lézeres műtét, tehát talán orrkagyló csonkolást akartak lézerrel végezni, hogy több hely legyen az orrában.

A korrekt anatómiai viszonyok arckoponya CTZ-n látszanak, talán ez még ajánlott lenne.

Mivel este dugul el az orr, hát ennek 3 oka lehet:

1., Allergia / az allergiások 30 %-ában a statisztika szerint nem lehet kimutatni az okot / leginkább poratkára gondolok az esti időpont miatt. Tehát megpróbálhatja a következőt: Hipertóniás orrspray, majd után jó 10 perccel Prevalin allergia orrspray, ami 6 órán át megakadályozza azt, hogy az allergén az orrnyálkahártyán tünetet

2., Orrcsepp függőség

3., Vazomotoros nátha, ilyenkor ha egyik oldalára fordul, akkor az alul fekvő orrfél bedugul, a felül lévő kidugul. Ha átfordul másik oldalra, a tünet is átfordul.

Tehát ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot és CT-t javaslok, valamint próbálja meg a fent felsoroltakat is.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 03., 22:22; Megválaszolva: 2016. január 04., 07:37
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Torok/szájpadlás furcsaságok
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy minden rendben van-e velem? Egyre gyakrabban előfordul, hogy ha valami fűszereset/sósat (pl. chips)...
Gégénél furcsa érzés
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül két hete a gégém tájékán furcsa érzést észlelek, jellemzően ülő helyzetben. Nehéz leírni, a böfögéshez...
Fájhat annyira a fül hogy az arc...
Visszatérő hallójárat gyulladáom van 1 éve. Ez alkalommal olyan erősen fájt, hogy a flektor sem hatott, nem tudtam eldönteni hogy mi fáj mert a fél...
Teljesen bedugult orr, duzzadt...
Tisztelt Doktor Úr! A panaszom az, hogy 5 napja náthás vagyok. Első két napban semmi orr probléma nem volt, csak erős torokfájás, nagyon váladékos...
Visszatérő mandulagyulladás
Tisztelt Doktor Úr! A segítséget szeretném kérni. Az ősz beköszöntével 3 hetente visszatérő mandulagyulladással küszködöm. Melyek döntő...