Fekete lepedék a nyelven-antibioktikumtól?

Kedves Doktor Úr! Felsőlégúti fertőzés miatt 5+7 napig antibiotikumot szedtem (sajnos az első gyógyszertől nem javultam kellően, így szükség volt egy második antibiotikumra is) . A gyógyszer szedését 2 napja hagytam abba, voltam a háziorvosnál kontrollon, minden rendben talált.Probiotikumot végig szedtem (tanácsára még egy hétig folytatom) , szerencsére székletemmel, gyomrommal szintén nincsen panasz. 4 napja (tehát még az antibiotikum szedése alatt) a nyelven közepén egy sötétbarna/fekete "csík" jött létre, mely kissé égő/viszkető érzést is nyújt naponta többször. Háziorvosom szerint, az antibiotikumtól létrejött gomba, mellyel nem lehet mit tenni, pár hét alatt elmúlik. Ez a gomba valóban ennyire ártalmatlan? Nem okozhat ismét valamilyen fertőzést/gyulladást a torkoban, garatban? Nem lehet valamivel ecsetelni, öblögetni? Van étel, melyet kerülni kell vagy érdemes ilyenkor fogyasztani? Azonkívül, hogy esztétikailag sem épp, ahogy leírtam kissé aggódom, hogy garatgyulladásom után ilyen gomba fertőzésem is van. Köszönöm válaszát, Kellemes Ünnepeket kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza antibiotikum szedés témában

Tisztelt Hölgyem!

Saját praxisomban a leírásának megfelelő tünettel ugyan még nem találkoztam, de a háziorvosnak igaza lehet, az antibiotikumszedés a normál szájflórát megváltoztatja (a probiotikum a vastagbélben lakó baktériumokat segíti) , így megtelepedhet az elszarusodó laphám fölső (már nem élő) rétegén gomba. A szájüregben kevés invazív gombás fertőzést ismerünk, a gyakoribb soor-ok is gyönge immunrendszer mellett jönnek csak létre. Úgyhogy ne aggódjék, spontán el fog múlni, ellenkező esetben keressen föl fül-orr-gégészeti szakrendelést!

Kérdés: 2015. december 19., 00:50; Megválaszolva: 2015. december 19., 15:21
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Torok gyulladás és fülkürthurut
Arcüreg cysta
Limfómára utalnak a tüneteim?
Fülcsengés, füldugulás
Torokváladék tenyésztése
Tisztelt Dr. Úr! Régebben kétszer volt candida gomba a torkomban. Csíraszám sok telep melyre akkor Nystatint kaptam. Szeretnék megint torokváladék...