Garatgyulldás. nem hat az antibiotikum?

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz: Panaszaim 2, 5 hete kezdődtek: torokfájás(és pirosság) , enyhe köhögés. Otthoni gyógymódokkal próbálkoztam pár napig, majd a háziorvosomat kerestem fel. Mucoprontot kaptam és Strepfent javasolt, ezeket 3 napig szedve úgy éreztem, hogy meggyógyultam.Köhögésem elmúlt, torkom sem volt piros. 4 nap után azonban újból előjöttek a tünetek, így e hét hétfőn fül-orr-gégészeti rendelést kerestem fel. Légcső-és garatgyulladást állapítottak meg (meghallgatott tüdőmre azt mondta, hogy rendben) , Zinnat 500mg tablettát kaptam 5 napig, 2x1. A Zinnatból 8 db-ot bevettem, de csak nem igazán érzek javulást. A torkom továbbra is piros, nyelés enyhén fáj, a köhögésem kissé átalakult ("felszakadt") , ezenkívül nem érzek változást. Mit javasolna? Lehet, hogy a maradék két szem fog igazán hatni? Lehetséges, hogy az antibiotikum nem hat és egy másik kellene? Azt hány nap elteltével tudom szedni? Ismerősöm torokváladékot javasolt (de annak 3-4 nap az eredménye, tehát jópár napot elvesztenénk, és nem szeretném ha kialakulna pl.egy mandulagyulldás vagy valami komolyabb, ettől függetlenül ha kell, kérni fogom) . Náthám nincs, közérzetem végig jó, napi rutinban nem akadályoz, esténként 37-37, 2 hőemelkedés előfordul. Köszönöm szépen segítségét és válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza torokgyulladás témában

Tisztelt Hölgyem!

A garatgyulladásokat zömmel vírusok okozzák, így antibiotikum hatástalansága esetén a kiürülés után (2-3 nap) érdemes lenne valóban torokváladékot venni és ha kitenyészne kórokozó, akkor azt célzottan kezelni antibiotikummal. Egyebekben és addig is gégediéta (szénsavas, jéghideg, forró, fűszeres, alkoholos és dohányos dolgok kerülése) , esetleg orrcsepp javasolt.

Kérdés: 2015. december 10., 22:41; Megválaszolva: 2015. december 10., 23:10
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Garatváladék eredménye
Tisztelt Doktor Úr! Másfél hónappal ezelőtt torokgyulladásom volt, melyre Zinnat tablettát szedtem. A gyógyszer beszedése után a tünetek...
Hólyagos torok
Vírus, baktérium, antibiotikum?
Tisztelt WEBBeteg! Kb 1 hete kezdett fájni a torkom, minden más tünet nélkül. Első pár napban szájvízzel öblögettem, elmúlt. Következő nap...
Fül-torok viszketés
Tisztelt DoktorÚr! Kb 2 hónapja eléggé viszket a torkom és a fülem belül (úgy tudnám leírni, hogy ahol a füljárat becsatlakozik a garatba) ....
Papilloma planocellulare uvulae D10.50
Tisztelt Doktor úr! Tavaly kisműtétem volt.Az uvuláról eltávolitottak egy 7 mm átmérőjű daganatot. Az eredmény Papilloma planocellulare uvulae...