garatmandula műtét

Jó napot kívánok! A napokban voltam fül-orr-gégésznél, góckutatás szempontjából, mert a vérvételi eredményben a gyulladási értékeim magasak voltak, Westergren 40 mm/h, CRP 34, 3 mg/l. Idült garatmandula-gyulladást állapított meg, híg genny ürül a manduláimból és hegesek. Nem is mondott semmit, csak annyit hogy vetessem ki őket gyorsan. A torkom nem fáj, nem érzékeny semmire, nem vagyok lázas sem. Antibiotikumot sem szedtem már vagy 2 éve. Ha volt valami megfázásom, torokfájásom, akkor kikezeltem magam belőle gyógyszerek nélkül. Ha nincs ez a vérvétel nem is tudok róla. A háziorvosommal írattam fel antibiotikumot, mert nem kaptam rá semmit sem a fül-orr-gégésztől. Ön szerint keressek valakit aki megműt? Vagy antibiotikummal helyre lehet hozni a dolgot? Illetve az FT3-mas hormonszintem is magas volt, a pajzsmirigyemben találtak egy apró 3 mm-es cisztát. Ehez is kerestem már orvost, de azért megkérdezném, hogy ugye a kettő nem függhet össze? Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza idült garatmandula gyulladás témában

Tisztelt Hölgyem!

Góckutatást több esetben végzünk / a leggyakrabban izületi problémák és hajhullás esetén /. Természetesen magas We és CRP = ami gyulladást jelez, szintén ok erre.

Ha a garatmandulát megnyomjuk és abból vagy híg genny, vagy detritusz nyomható ki, akkor a garatmandula góc szerepe erősen felmerül.

A detritusz a mandula járataiból kinyomható szürkésfehér, rizsszemnyi, általában büdös csomócska.

A góc azt jelenti, hogy a beteg nem észleli a gócot, mert az semmiféle tünetet nem okoz. Tehát erről nem tud. Mint ahogy egy pici, tünetmentes cariest sem észlel, de az orvos megtalálja.

Tehát igaz, hogy erről Ön nem tudhatott és ha nincs ez a vérvétel, akkor sokkal később szembesült volna a garatmandulák góc szerepéről: amikor valamelyik nagy izülete nem gyógyul, vagy vesepanaszok jelentkeznek, vagy hajhullás.

Ilyen esetben mindig a garatmandulák műtéti eltávolítását javasoljuk. Függetlenül attól, hogy a páciens tünetmentes. Én azt gondolom, hogy állandó rizikót jelent az, ha valaki két darab, diónyi gennyzacskóval él és azt őrizgeti. Ezek a mandulák immunrendszeri szerepet már nem töltenek be, hanem lassan telődnek gennyel, aminek a felét lenyeli, a másik fele a véráramba kerül.

A kivizsgálás tulajdonképp a garatmandulák megnyomása és a bennék szemrevételezése. A tenyésztés felesleges, még az ASO / régebben AST/ is az.

Tehát a fül-orr-gégész azért nem írt fel antibiotikumot, mert az teljesen felesleges.

Nekem nagyon nem tetszik az, ha egy beteg okoskodik és a háziorvossal irattat fel antibiotikumot. Mert a háziorvos: orvos és nem laikus páciensek íródeákja.

És vajon melyik hatóanyagcsoportot választotta Ön és mely megfontolásból? Vagy az egészségügyi minisztérium protokollját alkalmazta?

Én a háziorvost kollégának tartom, akinek képesítése van nagyon sok feladatra, de a beteg nem diktálhat neki. Érdeklődhet, de nem diktálhat.

Az elképzelhető, hogy a kikényszerített antibiotikus kezelés hatására a CRP gyorsabban, a We lassabban csökkenni fog. Ez azt jelenti, hogy a gócos mandulán kívül esetlegesen fenn álló egyéb fertőzés csökkent, vagy megszűnt.

De a gócos mandula ott van a torkában és folyamatosan veszélyhordozó.

Én az Ö helyében garatmandula műtét mellett döntenék. Függetlenül attól, hogy az AB kezelés mérsékli-e a gyulladást jelző értékeket.

Tehát mandula gócot nem lehet antibiotikummal megszüntetni!

A pajzsmirigy hormonok közül a T3 emelkedésének semmi köze, kapcsolata nincs az Ön gócos manduláival. A 33 mm-es ciszta épp érzékelhető határeset. Ilyen kis méretű cisztával nem kell foglalkoznia.

A TSH szintet kell ellenőriztetnie, ha ez eltér a normálistól, akkor nézzék meg a T3 és T4 szinteket.

Azt tanácsolom, tervezzen be egy éven belül egy tonsillectomiát és szabaduljon meg a gennyet termelő és ürítő manduláitól, mielőbb nagyobb problémát okoznának.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. június 15., 16:19; Megválaszolva: 2015. június 16., 18:31
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Arcüreg panoráma röntgen
Nyaki fájdalom,nyirokcsomók
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés