orrmandula műtét után

Üdvözlöm! Fiamnál 2014. augusztusában kezdtük észrevenni, hogy gyengébben hall. Októberben elmentünk a Heim Pál kórházba, ahol azt az eredményt kaptuk, hogy igen gyengébben hall a fülében lévő savós folyadék miatt, de nem kell semmi maradandóra gondolni, jöjjünk vissza 1 hónap múlva (teendőnk: semmi) . Mivel a munkahelyemen nem oldható meg, hogy egy egész nap megy el a vizsgálatra (Heim Pál) , és a doktor úr válasza számomra nem volt kielégítő, ezért kerestünk egy másik orvost, aki megvizsgálta a fiam. Novemberben megvizsgálták, felmerült az orrmandula kivételének lehetősége. Decemberben felkerestünk egy magánorvost, kapott Augmentin-t. 2015. januárjában kivették az orrmanduláját, és felszúrták a fülét. Utána a vizsgálatokon, és a hallásában is javulás volt tapasztalható. Februárban kapott még egy gyógyszeres kúrát, és javulni látszott a helyzet... A vizsgálatokon már majdnem normális hallásgörbe mutatkozott. Márciusban ismét rosszabbodott a hallása, Zinnat-por kúra. Áprilisban ismét gyógyszerkúra (Augmentin) . Májusban megint elküldtek minket fülészetre, megint Augmentin-kúra. Azóta gyógyszerkúra gyógyszerkúrát követ, de tulajdonképen semmi sem változik. Több orvosnál jártunk már (6) , de nagyjából egybehangzó véleményük van: "semmi maradandó, lehet, hogy szükség lesz tubusra". Láthatóan tanácstalanok a vizsgálatok során, nem tudják még mit írjanak fel, vagy hogyan tovább. Engem a jelenlegi állapot nem nyugtat meg, tudván, hogy a fiam nem hall rendesen közel egy éve, bár semmilyen fájdalma nincsen. A kérdésem az, hogy tud-e tanácsot adni kihez forduljak, hova menjek. Tényleg ennyire gyakori, hogy az orrmandula műtét után is fenn áll a probléma? (Neten nem találok ilyen blogokat, általában az orrmandula műtéttel megoldódik a probléma.) A tubus mit old meg? Több orvos is mondta, hogy a tubus egy macera, kilökődik, stb. Lehet ennek maradandó halláskárosodás a vége? (nekem az egy év nagyon sok időnek tűnik) . Mit javasol hogyan lépjek tovább, hova, kihez menjek még? Email: [email protected]

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza orrmandula műtét után témában

Tisztelt Kérdező! Kedves Anyuka!

A legtöbbször valóban az orrmandula túltengése miatt lezáródik a fülkürt az orrgaratban és ezért középfülgyulladás alakul ki. Ami vezetéses nagyothallást okoz.

A fülkürt az orrgarat két oldalán az orrmandula mellől a dobüregig futó nagyon vékony vezeték. Rajta keresztül szellőzik a dobüreg.

Az Ön esetében - azt gondolom - hogy fülkürt elzáródásokról van szó. Átmeneti időre elzáródik a nyílás, ilyenkor rosszul hall a beteg. Ha az orrmandulát kivették, nem nőtt vissza egy darabja sem, ha az arcüregekben levegő van / és nem váladék /, ha a gyermek nem allergiás, akkor valóban ésszerű választás a tubus behelyezése.

Ez altatásban történik, felszúrják mikroszkóp alatt a dobhártyát és a szúrás vonalba pici csövet helyeznek be. Ennek a tubusnak mindkét vége tölcsér alakú. Az egyik kiszélesedő tölcsér rész a dobüregben van, a másik a dobhártyán kívül. Az a feladata, hogy így kívülről jut levegő a dobüregbe, ami szellőzni tud. Valóban kb. egy évig hagyják a helyén, ez idő alatt nem tanácsos úszni, vízbe menni, hogy ne jusson víz a pici nyíláson a dobüregbe.

A tubus néha valóban kilökődik, de ez nem komplikáció. Ha szükséges, visszateszik. Egyébként is ellenőrzik a helyzetét néha.

Tehát a tubus azt oldja meg, hogy a dobüreg levegőzik és megszűnik a vezetéses nagyothallás.

A tubus nem macera, hanem egy nagyon logikus beavatkozás. Kilökődése, vagy végleges eltávolítása, - ha már betöltötte a feladatát - nem okoz halláskárosodást.

Blogokat nem nagyon érdemes keresgetni és olvasgatni, mert abszolut laikusok érzelmileg is eltorzított magánvéleményei sehova sem vezetnek.

Nehéz beleszólni abba, hogy kihez menjen. A Heim Pál gyermekfülészetre is szoktam küldeni gyermeket.Pár évig szakrendeltem a Mester utcában / IX. ker., / ahol a megbízott vezető dr Küsztel Mariann, aki a Fül-orr-gége klinika docense és gyermek nagyothallásra - siketségre szakosodott régóta. Jó néhány gyermek betegemet kezelte is, operálta is. Tubus behelyezés nála napi rutin beavatkozás.Ha nem mennek vissza a Heim Pál Kórházba, talán célszerű lenne a docensnőt felkeresni. Vagy a klinikán, vagy a Mester utcai szakrendelésen. Ott is bemérik rögtön a gyermek hallását is, dobüregi nyomását is.Előtte kérjen telefonon időpontot. Azt is megmondják, lehet-e átmenetileg azzal próbálkozni, hogy pl. szteroid orrspray-t adnak és több alkalommal átfújják a fülkürtöt. Természetesen allergia vizsgálatot is végeznek.

Végérvényes megoldást kívánok Önöknek.

Természetesen mindenütt kell várni, azt tanácsolom, maradjanak egy orvos mellett, aki ismeri és figyelemmel kíséri az állapotot. A docensnő korábban hetente egyszer rendelt délután - estig, így itt még munkaidő után is felkereshető.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. június 11., 16:19; Megválaszolva: 2015. június 11., 18:33
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Torok gyulladás és fülkürthurut
Arcüreg cysta
Limfómára utalnak a tüneteim?
Fülcsengés, füldugulás
Torokváladék tenyésztése
Tisztelt Dr. Úr! Régebben kétszer volt candida gomba a torkomban. Csíraszám sok telep melyre akkor Nystatint kaptam. Szeretnék megint torokváladék...