orrmandula műtét után

Üdvözlöm! Fiamnál 2014. augusztusában kezdtük észrevenni, hogy gyengébben hall. Októberben elmentünk a Heim Pál kórházba, ahol azt az eredményt kaptuk, hogy igen gyengébben hall a fülében lévő savós folyadék miatt, de nem kell semmi maradandóra gondolni, jöjjünk vissza 1 hónap múlva (teendőnk: semmi) . Mivel a munkahelyemen nem oldható meg, hogy egy egész nap megy el a vizsgálatra (Heim Pál) , és a doktor úr válasza számomra nem volt kielégítő, ezért kerestünk egy másik orvost, aki megvizsgálta a fiam. Novemberben megvizsgálták, felmerült az orrmandula kivételének lehetősége. Decemberben felkerestünk egy magánorvost, kapott Augmentin-t. 2015. januárjában kivették az orrmanduláját, és felszúrták a fülét. Utána a vizsgálatokon, és a hallásában is javulás volt tapasztalható. Februárban kapott még egy gyógyszeres kúrát, és javulni látszott a helyzet... A vizsgálatokon már majdnem normális hallásgörbe mutatkozott. Márciusban ismét rosszabbodott a hallása, Zinnat-por kúra. Áprilisban ismét gyógyszerkúra (Augmentin) . Májusban megint elküldtek minket fülészetre, megint Augmentin-kúra. Azóta gyógyszerkúra gyógyszerkúrát követ, de tulajdonképen semmi sem változik. Több orvosnál jártunk már (6) , de nagyjából egybehangzó véleményük van: "semmi maradandó, lehet, hogy szükség lesz tubusra". Láthatóan tanácstalanok a vizsgálatok során, nem tudják még mit írjanak fel, vagy hogyan tovább. Engem a jelenlegi állapot nem nyugtat meg, tudván, hogy a fiam nem hall rendesen közel egy éve, bár semmilyen fájdalma nincsen. A kérdésem az, hogy tud-e tanácsot adni kihez forduljak, hova menjek. Tényleg ennyire gyakori, hogy az orrmandula műtét után is fenn áll a probléma? (Neten nem találok ilyen blogokat, általában az orrmandula műtéttel megoldódik a probléma.) A tubus mit old meg? Több orvos is mondta, hogy a tubus egy macera, kilökődik, stb. Lehet ennek maradandó halláskárosodás a vége? (nekem az egy év nagyon sok időnek tűnik) . Mit javasol hogyan lépjek tovább, hova, kihez menjek még? Email: [email protected]

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza orrmandula műtét után témában

Tisztelt Kérdező! Kedves Anyuka!

A legtöbbször valóban az orrmandula túltengése miatt lezáródik a fülkürt az orrgaratban és ezért középfülgyulladás alakul ki. Ami vezetéses nagyothallást okoz.

A fülkürt az orrgarat két oldalán az orrmandula mellől a dobüregig futó nagyon vékony vezeték. Rajta keresztül szellőzik a dobüreg.

Az Ön esetében - azt gondolom - hogy fülkürt elzáródásokról van szó. Átmeneti időre elzáródik a nyílás, ilyenkor rosszul hall a beteg. Ha az orrmandulát kivették, nem nőtt vissza egy darabja sem, ha az arcüregekben levegő van / és nem váladék /, ha a gyermek nem allergiás, akkor valóban ésszerű választás a tubus behelyezése.

Ez altatásban történik, felszúrják mikroszkóp alatt a dobhártyát és a szúrás vonalba pici csövet helyeznek be. Ennek a tubusnak mindkét vége tölcsér alakú. Az egyik kiszélesedő tölcsér rész a dobüregben van, a másik a dobhártyán kívül. Az a feladata, hogy így kívülről jut levegő a dobüregbe, ami szellőzni tud. Valóban kb. egy évig hagyják a helyén, ez idő alatt nem tanácsos úszni, vízbe menni, hogy ne jusson víz a pici nyíláson a dobüregbe.

A tubus néha valóban kilökődik, de ez nem komplikáció. Ha szükséges, visszateszik. Egyébként is ellenőrzik a helyzetét néha.

Tehát a tubus azt oldja meg, hogy a dobüreg levegőzik és megszűnik a vezetéses nagyothallás.

A tubus nem macera, hanem egy nagyon logikus beavatkozás. Kilökődése, vagy végleges eltávolítása, - ha már betöltötte a feladatát - nem okoz halláskárosodást.

Blogokat nem nagyon érdemes keresgetni és olvasgatni, mert abszolut laikusok érzelmileg is eltorzított magánvéleményei sehova sem vezetnek.

Nehéz beleszólni abba, hogy kihez menjen. A Heim Pál gyermekfülészetre is szoktam küldeni gyermeket.Pár évig szakrendeltem a Mester utcában / IX. ker., / ahol a megbízott vezető dr Küsztel Mariann, aki a Fül-orr-gége klinika docense és gyermek nagyothallásra - siketségre szakosodott régóta. Jó néhány gyermek betegemet kezelte is, operálta is. Tubus behelyezés nála napi rutin beavatkozás.Ha nem mennek vissza a Heim Pál Kórházba, talán célszerű lenne a docensnőt felkeresni. Vagy a klinikán, vagy a Mester utcai szakrendelésen. Ott is bemérik rögtön a gyermek hallását is, dobüregi nyomását is.Előtte kérjen telefonon időpontot. Azt is megmondják, lehet-e átmenetileg azzal próbálkozni, hogy pl. szteroid orrspray-t adnak és több alkalommal átfújják a fülkürtöt. Természetesen allergia vizsgálatot is végeznek.

Végérvényes megoldást kívánok Önöknek.

Természetesen mindenütt kell várni, azt tanácsolom, maradjanak egy orvos mellett, aki ismeri és figyelemmel kíséri az állapotot. A docensnő korábban hetente egyszer rendelt délután - estig, így itt még munkaidő után is felkereshető.

dr Gerencsér Emőke

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2015. június 11., 16:19; Megválaszolva: 2015. június 11., 18:33
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Torok gyulladás és fülkürthurut
Jó napot! Azért írok, mert az orvosom elment szabadsára egy hétre, és nem tudom elérni. Augusztus 22 óta először torok gyulladásom volt, aztán...
Arcüreg cysta
Tisztelt Doktor Úr! 3-4 hete tartó fejfájással küszködöm, amihez szédülés és néha hányinger is társul. 1,5 éve volt MR vizsgálatok, korábban...
Limfómára utalnak a tüneteim?
Tisztelt Doktor Úr! 23 éves nő vagyok. Májusban Pfizer oltást kaptam és utána elkezdett zsibbadni a bal arc felem és nagyon fájni állandó...
Fülcsengés, füldugulás
Tisztelt Doktor úr Kb. 2 hónapja füldugulást érzek a bal fülemben, és cseng a fejem, nagyon zavaró. Voltam fül orr gégészeten, még az elején...
Torokváladék tenyésztése
Tisztelt Dr. Úr! Régebben kétszer volt candida gomba a torkomban. Csíraszám sok telep melyre akkor Nystatint kaptam. Szeretnék megint torokváladék...