Mi a további teendőm?

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 1, 5 évvel ezelőtt csomót tapintottam a nyakamon, azonnal felkerestem a helyi fül-orr-gégész szakorvost. A kivizsgálás után ultrahangra és vérvételre küldött. Duzzadt nyirokcsomó volt, de azért volt a vérvételre szükség mert a doktor úr szerint kissé tömöttek voltak (2-3 darabról beszélünk) . Antibiotikumot írt fel és pár nap múlva vissza kellett mennem, ekkora már a gyógyszer hatására kicsit kisebbek lettek. A labor eredményem szinte teljesen tökéletes volt, kicsit a máj eredményem tért el minimálisan. A doktor úr szerint epstein-barr vírusban szenvedtem. Korábban még tini koromban volt sajnos mononucleosiom (ha jól tudom ez a két betegség összefügg) . Eljöttem a rendelésről, szedtem tovább az antibiotikumot és a doktor úr javaslatára nem foglalkoztam tovább az üggyel. Most viszont ennyi idő elteltével is van, hogy néha érzem a csomókat, van hogy kicsit nagyobbak (de nem akkorák már mint a betegségem elején) és van, hogy szinte teljesen visszahúzódnak. Az állam alatt mindkét oldalt ugrál két kis csomó, csak akkor érzem őket, ha az állcsontomhoz érintem őket. Ez mitől lehet? Nincs semmilyen panaszom, jól vagyok, csak néha bosszantanak ezek a nyirokcsomók. Pár évvel ezelőtt volt egy nagyon csúnya tüszős mandulagyulladásom, ami miatt a mai napig hegesek a manduláim. Összefügghet ez a nyirokcsomókkal? Olvastam egyszer, hogy a nagyobb nyirokcsomók van hogy egy életen át sem múlnak el. Mit javasol, mit tegyek? Az ultrahang eredményemen sem láttak rossz indulatú elváltozást. Várom a tanácsát! Üdvözlettel: Eszter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza nyirokcsomó megnagyobbodás témában

Tisztelt Hölgyem!

Ha a kivizsgálás nem mutatott semmi kórosat, akkor tekintsük a nyirokcsomókat habituális jelenségnek. Általában sovány embereken jobban érezni ilyet, mert a szubkután kötőszövet vékonyabb, így bármely képlet jobban tapintható, mint zsírba ágyazottan.

Aggódni akkor kell, ha különálló nyirokcsomó kezd hirtelen növekedésbe, környezetével összekapaszkodik. Ez is inkább későbbi életkorra jellemző.

Kérdés: 2015. január 30., 21:37; Megválaszolva: 2015. január 31., 10:37
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok
Miért nincs íz, szag, illat?
Mononukleozis