Füldugulás és fülzúgás

Tisztelt Doktor Úr! A panaszom a következő: 1 hónapja elkaptam egy csúnya náthát, rá 4 napra fülduulásra ébredtem. Próbáltam kezelni a megfázás tüneteit vény nélül kapható megfázást enyhítő gyógyszerekkel (Strepsils, Rhinospray plus, Rhinathiol Cold, Paxirasol) , de nem igazán segített. Elmentem az Orr-fül-gégészetre 12.09-én, ott megállapították, hogy Fülkürthurutom van, írtak fel antibiotikumot (Zinnat 500mg) . Rá egy hétre (12.15.) újra visszamentem (amikor már a gyógyszert is beszedtem) , mert a füldugulás (azt hiszem akkor már fülzúgás is vol) nem javult, sőt már a jobb fülem is kissé eldugult. Kaptam Lendin nevű gyógyszert plusz mondta az orvos, hogy napi többször alkalmazzam a valasalvás manővert. Következő alkalommal (12.23-án) mentem el újra az orvoshoz, mert a tüneteim csak kicsit javultak, a bal fülem dugultsága és zúgása még mindig fennállt. Akkor csináltak hallásvizsgálatot, majd megállapították, hogy idegi hallásromlásom van (Bal oldalon fényevesztett dh. Weber balra +, R+; AUD: Jobb oldalon 1000 Hrz-ig kp. fokú, fölötte kis fokú idegi hcs. Bo. kp fokú idegi hcs. (mély hangok felé lejt) . Tinnitus bal oldalon 250 Hrz-en.) . Kiírtam egy 10 napos infúzió kúrára (Solu-Medrol NaCl inf.iv., Lusetam NaCl inf.iv.) és kaptam egy Betarevin nevű gyógyszert. Az infúzió kúra 01.01-jén telt le. A tüneteim nem javultak. 01.07-én mentem el a megbeszélt, ismételt hallásvizsgálatra, de a vizsgálat sem mutatott sok javulást. A gyógyszereket továbbra is szednem kell, plusz kaptam egy Nootropil nevűt is, majd 1 hónap múlva kell visszamennem kontrollra. Tudna adni számomra valamilyen tanácsot, hogy mit tehetek a gyógyulásom érdekében? Sajnos már nagyon el vagyok keseredve a fülem miatt, nem szeretném, ha ez örökre így maradna. Ugye nem áll fenn az a veszély, hogy esetleg elveszíthetem a hallásom? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza fülzúgás témában

Tisztelt Hölgyem!

A fülzúgás gyógyítása érdekében minden lehetséges kezelést megkapott az első néhány hétben. Sajnos a jelen fülzúgásának teljes elmulasztására ezek után nincs esély már, de nem várható az sem, hogy emiatt a hallása fokozatosan romlik, igaz ugyan az is, hogy az idegi halláscsökkenés ebben a korban jelölhet fokozott érzékenységet a hallást károsító környezeti ártalmakra (zaj, dörej, vírusfertőzések, keringési eredetű szöveti oxigénhiány) . Vagyis amitől lehet (pl. zaj) érdemes óvni a fülét.

Ha nagyon zavaró a tünet, akkor CR neuromoduláció vagy pszichológus segítségét érdemes kérni.

Kérdés: 2015. január 11., 11:45; Megválaszolva: 2015. január 11., 12:06
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok
Miért nincs íz, szag, illat?
Mononukleozis