légúti betegség kezelése kokainnal

Tisztelt Doktor Hölgy/Úr! Édesanyám 68 éves. Évtizedek óta szedi az Elelnium tablettát. Nem tudom, hogy milyen mennyiségben és gyakorisággal, de azt tudom, hogy mindig volt ilyen nevű gyógyszere. Lehet-e ennek valamilyen mellékhatása? (Szerintem egyébként alkoholt is rendszeresen fogyaszt.) Ezzel kapcsolatos a másik kérdésem. Édesanyám azt mondja, hogy több évtizede arcüreg gyulladása volt, melyet kokainnal kezeltek, tíz napig dugtak az orrába kokaint. Lehetséges ez? A kokain ugye kábítószer. Ha ez igaz, akkor gyakorlatilag kábítószer fogyasztásra ösztönözték őt. Ő egyébként gyógyszertári dolgozó volt (ma már nyugdíjas) . Lehetséges, hogy pl. az Eleniumot orvosi recept nélkül (orvos tudta nélkül) kiadják neki a volt kollégák? Hogyan tudhatnám meg, hogy orvos kontrollálja-e az ő gyógyszerfogyasztását? Tisztelettel: H Andrea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza arcüreg gyulladás kezelés témában

Tisztelt Asszonyom!

Az Elenium támogatás nélküli, benzodiazepin típusú altató-nyugtatószer. Nem túl nehéz patikában hozzájutni, hiszen jó ideje "bemondásra" is kiadható, nem kell orvosként még aláírni sem a blokkot, mint azelőtt. Hozzászokás van, de túladagolása nincs ismereteim szerint, mellékhatása nyilván lehet, erről sok hivatalos formában (pl. gyógyszer mellé adott tájékoztató leírás, Pharmindex Kompendium stb.) tájékozódhat.

A kokainos helyi (nyálkahártya lohasztó) kezelés a fül-orr-gégészetben bevett, centrális hatással nem járó kezelés, bár egyre kevesebb helyen alkalmazzák, de nem a kábítószer központi idegrendszeri hatása, hanem a kábítószer egyre körülményesebb könyvelése és elzárása miatt. Hozzászokást természetesen ez is okoz, de csak helyileg, nagyjából ugyanúgy, mint egy orrcsepp, nagyjából ugyanúgy, 2 hét után.

Végső kérdésére a válasz, hogy ügyes beteg ügyesen titokban tudja tartani a gyógyszerfogyasztását, nemigen tud meg róla semmit a (nem nyilvános) nyilvántartásból, ha receptet nem ad le a patikában.

Kérdés: 2013. augusztus 20., 20:49; Megválaszolva: 2013. augusztus 23., 13:32
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülfájás__
Gyomortükrözés utáni nyelési...
Torok gyulladás és fülkürthurut
Arcüreg cysta
Limfómára utalnak a tüneteim?