Horkolás ellen szteroid?

Tisztelt Doktor úr/nő! Azért fordultam fül-orr-gégész szakorvoshoz, mert nagyon horkolok. Az első alkalommal két vizsgálatra küldött: orrmelléküreg CT, alvásdiagnosztika. A CT eredménye: A septum nasi enyhén balra deviál, mindkét sinus maxillaris nyálkahártyája basalisan, bal oldali túlsúllyal megvastagodott, a bal sinus maxillarisban cranialisan 10 mm-es cysta is megfigyelhető. Az ethmoidalis sejtek részben fedettek. A sinus frontalis nem pneumatisalódott. A sinus sphenoidalis légtartó. Az alvásdiagnosztika légzéskimaradást nem állapított meg, testsúlycsökkentést javasol. A mikor ezekkel a leletekkel visszamentem az orvoshoz, felírt egy antibiotikumot, egy allergia gyógyszert + orrsprayt. Ez a kezelés mit sem változtatott az állapotomon. A héten visszamentem kontroll vizsgálatra és a következő recepteket kaptam: Medrol (16 mg) 3x 5 napos kúra, kaldyum (600 mg) , pantoprazol-ratiopharm (40 mg) . A szteroidokról nagyon sok rosszat lehet hallani mellékhatások tekintetében. A kérdésem az lenne, természetesen nem megkérdőjelezve az orvosom hozzáértését, hogy vajon megéri kockáztatni a lehetséges mellékhatásokat, nem lehetséges e, hogy ez a szteroid kúra többet árt mint használ? Vagy esetleg ragaszkodjak valamilyen műtéti beavatkozáshoz, kihagyva a szteroidos kezelést? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Pali

Dr. Zaránd Rajmund válasza horkolás témában

Tisztelt Uram!

Az esetet igen felületesen ismerve nehéz állást foglalni. A szteroidoknak rövid távon kevés mellékhatásuk van, krónikus adásuk inkább kritikus.

Annyi bizonyos, hogy minden alvászavar kezelésében első lépés a fogyás, általában 5-15 kg testsúlycsökkenés után figyelhető meg jelentős javulás. Ez a legtöbb mai ember általános egészségi állapota szempontjából is előnyös.

Kérdés: 2013. február 15., 19:24; Megválaszolva: 2013. február 17., 20:19
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
horkolás, orrsövényferdülés...
Üdvözlöm Doktor Úr! Az utóbbi időben megint erősen horkolok, párom szerint néha levegőt sem veszek. Túlsúly van, de fokozatosan adok le belőle...
Horkolás mi a teendőm?
Tisztelt Doktor úr / Doktornő! Kb. másfél hónapja horkolok. Fül-orr-gégészeten voltam, a doktornő írt fel allergiára orrspray-t, illetve egy...
4 és fél hónapos kisbabám...
Tisztelt Doktornő/Úr! 4 és fél hónapos kisbabám 2 hete megfázott. Jelentős mennyiségű orrváladéka nem volt, nem volt hőemelkedése sem. Azóta...
Miért horkolhat, aki eddig sosem...
Tisztelt Szakértő! A párom sosem horkolt (kivéve 1-1 éjszaka ha nagyon fáradt volt vagy sok alkoholt ivott) , most kb. 2 hete viszont rendszeresen....
Horkolás megszüntetése?
Tisztelt Doktor! Egy olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy éjszakánként eléggé hangosan horkolok! Engem nem zavar annyira, de a környezetemet...