Állandó orrdugulás, miért?

Tisztelt doktor úr/doktornő! A probléma amellyel Önhöz fordulok már több mint 1, 5 éve fennáll, változatlanul. Minden nap, állandó jelleggel orrdugulástól szenvedek, teljesen sosem dugul ki bármit is használtam rá eddig, általában csak egy orrlyuk van bedugulva, de nem mindig ugyanaz. A fül-orr-gégészeten többször is megfordultam ezzel, több vizsgálatot is végeztek rajtam, elvileg semmi olyan nem látható az eredményeken amely ezt a tünetet kiváltaná. Van egy enyhe orrsövényferdülésem, de elvileg olyan kis mértékű hogy véletlenül sem válthatná ezt ki. Az orrjáratok átmérőjével sincs gond, az allergia tesztek mind negatívak lettek, nem dohányzom. CT képek is készültek az orrmelléküregekről illetve az orrüregről. Az eredmény: " A paranasalis üregek szabályosan fejlettek, légtartóak. Gyulladásra utaló jel nem látszik. Nivo nincs. A csontos orrsövény kp. állásu. Az alsó orrkagyló mucosaja bal oldalon duzzadt. pme" A fül-orr-gégész főorvos úr csak találgatni tudott, azt mondta elképzelhető hogy túl érzékeny vagyok a környezetemben lévő szennyeződésekre, de én ezt mint laikus valószínűtlennek tartom, ugyanis helytől, évszaktól függetlenül folyamatos az orrdugulás, este és reggel szokott rosszabb lenni, gondolom a testhelyzet miatt, a váladék pedig minimális. Az orvos javaslatára használtam allergia elleni gyógyszereket illetve különböző orrspray-ket, nem vezetett egyik sem javuláshoz. Ön szerint mi okozhatja a problémát, illetve mivel lehetne kezelni a tüneteket? Sajnos nagyon megkeseríti az életemet, nem lehet tőle normálisan pihenni. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Zaránd Rajmund válasza orr dugulás témában

Tisztelt Uram!

A pubertással járó vasomotor rhinitis látszik a legvalószínűbb oknak. Tulajdonképpen az arcon kialakuló serdülőkori pattanásokhoz hasonlóan a hormonszintek változására reagál így a szervezete.

Megoldások: napi 2-3-szor orröblítés (pl. NeilMed SinuRinse) , ha ez nem segít, akkor szteroid orrspray (amiket eredetileg allergiára találtak ki) , ha az sem, akkor RF conchotomia (vagyis az orrkagylók kötőszövetes állományának megkisebbítése műtéttel) jön szóba. Utóbbit tényleg csak végső esetben, mert nem visszafordítható az eredménye.

Kérdés: 2013. január 19., 16:18 ;Megválaszolva: 2013. január 20., 11:18
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülgyulladàs stb
Garatmandula hajszálér
Augmentin duo szedheto e clexane kura...
Idült mandulagyulladás, reflux?
Fülnyomás érzés arcüreggyulladás...