Fejfájás: tényleg szükséges a műtét?

Tisztelt Doktor Úr/nő! Nemrég erős fejfájással sürgősségire kellett mennem, ahol infúziót kaptam, majd neurológiára utaltak. Itt MR vizsgálat eredménye: A bal sinus frontalis területén lateriálisan kb. 15 mm nagyságú a T2 jellegű méréseken kifejezetten magas jelintenzitású, T1 súlyozott mérésen is inhomogén magas jelmenetet mutató eltérés figyelhető meg. Innen átküldtek a füll-orr-gégészetre, ahol Ct vizsgálat eredménye: A sinus frontalis bal oldali lateralis végében keskeny septummal elválasztott 15x9 mm-es területen 50-60 HU denzitású fedettség látszik. A bal arcüreg alján mérsékelt körkörös fali duzzanat látszik. Zyrtec-D tablettát és orrspayt írtak fel. Javaslat szerint: 1, fogászati vizsgálat, 2 FES műtét, septum resectió (nem garantálható, hogy a fejfájás a műtét után megszünik, de fül-orr-gégészeti szempontból egyéb ok nem látszik) . Nem mondtak semmit, hogy most ez mit jelent, mi van az agyba és mitől lehet ez, csak latinul beszéltek nem értettem semmit. Ha a fogászaton sem találnak semmit, akkor miért kell műteni, ha nem garantálják a fejfájás elmúlását. Tényleg szükséges-e a műtét, vagy elég ha kb. félévente ellenőrzésre járok. Előre is megköszönöm, minél előbb tudna válaszolni, hogy tulajdonképpen mit találtak, mitől van és mi a teendő vele. Mégegszer köszönöm gyors segítségét.

Dr. Zaránd Rajmund válasza fejfájás témában

Tisztelt Asszonyom!

Én ugyan nem vagyok röntgenorvos, de a leírásból a homloküreg bal sarkában egy csontos rekesz van, amelyben gyulladásnak megfelelő elváltozás lehet.

Ennek megoldása vagy allergiaellenes kezelés, orröblítés (pl. www.orrmoso.hu) , vagy műtét. Egyszerűbb esetben az orrsövény kiegyenesítése megoldja, bonyolultabb esetben a melléküreg kitakarítása jön szóba, ami a homloküreg esetén eléggé bonyolult és nehézkes, mert a természetes szájadék beszűkülésre hajlamos. Ha "csak" gyulladást vet föl a képalkotó, akkor a műtét a panaszok miatt szükséges, bár valóban nem garantálható a fejfájás megszűnése.

Kérdés: 2012. november 25., 14:15; Megválaszolva: 2012. november 26., 16:19
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fejfájás feji vérbőség esetén
Tisztelt Doktor Úr! Még ősszel volt egy erősebb megfázásom, amire Coldrex tablettát szedtem és tüneti kezelésként orrspray-t használtam. Amint...
Orrpolip műtét után nem szűnő...
Tisztelt doktornő/Doktor úr, Altatásban történt immár 12.-ik orrpolip műtétem után (közülük ez az első, amit altatásban végeztek) , mostmár...
koponya MR eredmény
Tisztelt Doktor úr! Szeretném kérni a véleményét a koponya MR vizsgálat eredményéről. Érdekelne ha látható valahol genny, illetve ha van valami...
Mit jelent?
Üdvözlöm, olyan kérdésem lenne hogy egy hete folyamatos fejfájással, meg emelkedett vérnyomással mentem a házi orvosomhoz, nekem általában 99-102 a...
Cysta 01. 11.
Kedves Doktor úr! A kisfiamnál az MR vizsgálat egy Cystát mutatott. A bal sinus maxillaris területén retenciós cysta ábrázolódik. Sajnos nem...