• állandó torokfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/nő! Problémánk a következő: 7 éves kislányom kb. 2hónapja panaszkodik folyamatos torokfájásra (néha 4-5 napra megszűnt). A gyerekorvosunk is és a fül-, orr gégész is megnézte, de egyikük sem látott erre utaló jelet.Tenyészetet is készítettek (kb. 1 hónapja) a mandulájából, de nem találtak baktériumot rajta. A kislányom továbbra is fájlalja a torkát, azt mondták az orvosok, hogy biztos valami lelki oka van. Eleinte én is egyetértettem, hogy más nincs, biztos ez állhat a háttérben, de: éjszaka is valamikor átjön sírva, hogy nagyon fáj a torka, adjak valamit neki, vagy napközben is látom amikor nyel egyet oda kap a nyakához és fájlalja. Mindenféle szopogatós gyógyszert (strepsils, tantum verdestb.) kipróbáltunk, volt amikor rubophent adtam neki, annyira sírt, hogy fáj neki, de mindenre azt mondta, hogy semmit nem használt, ugyanúgy fáj. Nem tudom hova fordulhatnék még?! vagy mi lehet az esetleges probléma?! Ez a tünet utalhat valami teljesen másra? Ui.: 2 évig (3-5éves koráig) szinte minden második hónapban tüszős mandula gyulladása volt magas 39-40 fokos lázzal.2éven keresztül szinte antibiotikumon élt. Most is évente 2-szer vissza tér, de utoljára talán tavaly augusztus között volt neki. Kérem segítségét! Köszönöm!

        Svábhegyi Gyógyintézet válasza a torokgyulladás témában

        Kedves Kérdező! Először is azt kell eldönteni - mivel Önben is felmerült-, hogy a gyermeknek valóban fáj-e a torka. Ehhez objektív jeleket kell keresni. Ilyen, ha játék közben is odakap, vagy ahogy írja éjszaka is felébred. Utóbbi esetben érdemes lenne azt megkérdezni tőle, hogy miután felébredt, akkor kezdett el fájni a torka vagy a fájdalom ébresztette fel. Ez utóbbi mindenképpen objektív jel. Amennyiben az orvosi vizsgálat nem igazolt első körben betegségre utaló jeleket, akkor a következőket kell még végiggondolni: A legbanálisabb oka lehet a torokfájásnak a garat kiszáradása. Ilyet gyakran látunk olyan gyermekeknél, akiknek gátolt az orrlégzése (nátha, szénanátha, nagy orrmandula), ők gyakran horkolnak is. Nagyon ritkán ezt okozhatja a csökkent nyáltermelés is. Szintén okozhat kellemetlen érzést a garatban allergiás eredetű gyulladás. Ilyen esetben az allergia egyéb tünetei (gyakori tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, szemviszketés stb.) lehetnek iránymutatóak, de allergiavizsgálat egyértelművé teheti vagy kizárhatja az esetleges gyanút. Igazolni vagy kizárni kell a reflux betegséget is. Ilyen esetekben a gyomorból savas tartalom kerülhet a nyelőcsőbe, garatba, mely légúti tünetek hiányában is torokfájást okozhat. Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna Svábhegyi Gyógyintézet Budapest, III. Bokor u. 17.-21. Bejelentkezés: 06-20-500-2500 telefonszámon, online a www.svabhegy.eu oldalon


        Svábhegyi Gyógyintézet
        Gyermekgyógyászati partnerünk Itt kérdezhet

         Svábhegyi Gyógyintézet
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 29., 16:36; Megválaszolva: 2012. április 02., 11:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: