bakteriális torokgyulladás?

Kedves Doktor Úr! Pár hete influenzás voltam. Ez nem járt magas lázzal, de a torkom nagyon fájt egy hétig. Azonban miután elmúlt a fájdalom és teljesen meggyógyultam olyan érzésem volt, hogy a torkomban van valami mintha meg lenne duzzadva. Eleinte nem foglalkoztam vele, de egyre jobban zavart így elmentem a fül-orr-gégésztre. Ott ránézésre megállapították, hogy bakteriális torokgyulladásom van és antibiotikumot írtak fel. Ez tényleg szükséges? Nem fáj a torkom és még csak hőemelkedésem sincs. Én nem szeretnék feleslegesen gyógyszert szedni, most tantum verde szájöblítővel gargalizálok. Ön szerint ránézésre meg lehet állapítani, hogy vírusos vagy bakteriális-e a torokgyulladás? Illetve egyéb tünetek nélkül lehet bakteriális a fertőzés? Köszönöm, Zita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza a torokgyulladás témában

Kedves Zita! Némely esetben vannak klinikai jelek, amik hátterében a bakteriális torokgyulladás nagy valószínűséggel megállapítható. Mindazonáltal szerintem kevés tünet mellett egyedül a Streptococcus fertőzés másodlagos betegségeinek elkerülése jelent számomra kellő okot, hogy esetleg antibiotikumot rendeljek. Ha tényleg minimális panasza van, akkor várjon nyugodtan a gyógyszerrel.

Kérdés: 2012. március 01., 15:17; Megválaszolva: 2012. március 02., 14:39
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Érzékszerveim a COVID után... :)
Fül-torok viszketés
torokfájás covid idején
Mandulaműtét után
Párnahatású hallásromlás