Hirdetés
      • Lehet-e cérnagiliszta az orrban?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Évek óta vannak orrproblémáim. Gyakori orrvérzések a baloldalon, állandó tüsszögés, különösen az esti órákban. Ezt rendszerint orrvézés követi. Panaszaimmal jelentkeztem a FOG szakrendelésen. Számtalan vizsgálatot végeztek. Megállapitott diagnózisok: orrpolip/ezt egy későbbi vizsgálatnál már nem észlelték/, orrsövény elferdülés, allergiás rhinitis,k.m.n. CT-vizsgálat is volt az arcüregekre kiterjedően is. A szakorvosok a szükségesnek itélt kezeléseket elvégezték /ezüstnitrátos edzés, kauterezés stb./. A panaszaim azonban em szüntek meg, az orrvérzés ismétlődik: tüsszentés, lehajolás, wc-zés stb.közben. Az egyik szakorvos orrsövény műtétet javasolt, amelyez - egy mási szakorvos véleménye alapján - nem végeztek el, mivel 75 éves elmúltam. Pár hete közölték velem, hogy ilyen műtétet csak 60 éves korig végznek. Újabb vizsgálatok, a diagnózisok /az orrpolip kivételével/ megerősitve, majd megfelelőnek itélt gyógyszerek felirása/Azomyr 5 mg, Avamys 27,5 mikrogramm/adag orrspray, illetve Sterimar orrspray és bórvazelines orrkenőcs/. Ennek két hónapja. A panaszaim ugyan csökentek valamelyest, de nem szüntek meg. Azóta is többször előfordult orrvérzés, amelyet - réteges gézzel tamponálva az orrkagylót - magam szüntetek meg. Volt eset - korábban - amikor mentővel vittek az erős vérzés miatt a SBO-ra. Felmerült bennem egy gyanú, s ezért is fordulok Önökhöz. A legutóbbi vizsgálatnál is emlitettem, hogy - különösen - az orrom jobb nyilásában van szinte állandó irriáció, amely tüszentésre ingerel.Olyan érzésem van, mintha valami mozogna az orrnyálkahártyámon. Kezelések közben, különösen a Sterimar használata után, gyakran fújok orrot. Egy idje meglepedve tapsztaltam, hogy az orrváladékban - szinte minden egyes orrfúvás után -apró, kb. 5 mm. hossuságú kis, pamutszál-szerű képződmények láthatók. Elég nagy számban távoztak ezek az orromból, egyszerre szinte csomókban. Lehet, hogy cérnagiliszta fertőzésem van?! Várom szives válaszát.

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a orrvérzés, féregfertőzés témában

        Tisztelt Uram! Én sosem találkoztam még az orrban cérnagilisztával, nem tartom valószínűnek. Az eddig javasolt kezelésen egy picinyke változtatást tennék: a bórvazelines kenőcs helyett próbáljon meg Rinopanteina vagy Emofix kenőcsöt használni napi 3-szor 1-1 borsónyit mindkét orrnyílásba. Ha esetleg a vérnyomásával is van, gond, akkor annak a rendezése is tovább javít a helyzeten.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 04., 12:17; Megválaszolva: 2011. december 06., 22:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!Kb másfél hónapja ekezdett égni a nyelvem egyik oldala folyamatosan,azóta 2hete furcsa érzésem a torkomban,mintha egy hajszál lenne ott.De csak egy oldalon érzem ezeket a tüneteket.Különösebben nem fáj,csak nagyon...

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés