• HPV-szemölcs az ínyen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Kb. 3 hónapja fedeztem fel a számban, a leghátsó fogam alatti belső ínyfalon egy 1-2 mm hosszúságú, max. 1 mm átmérőjű kinövést. Mivel tavaly nyáron a teszt kimutatta a HPV 33-as vírus jelenlétét (nemi szemölcsök vizsgálata során), és azt olvastam, hogy ezt szájba is át lehet vinni, ezért gyanakszok, hogy az ínyen lévő kinövést is ez okozza. Megmutattam szájsebésznek amint észrevettem, de azt mondta ez nem kockázatos, el fog múlni, de nem beszéltünk róla részletesebben és azóta sem múlt el. A kérdésem, hogy egyáltalán tényleg HPV okozhatta? Amiket képeken látok a szájban azok jóval nagyobb szemölcsök és nem az ínyen, hanem a nyálkahártyákon vannak. Illetve van-e erre valamilyen ecsetelő, amit belsőleg is lehet alkalmazni?

        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna válasza a szájüregi elváltozás, HPV témában

        Kedves Kérdező, A HPV valóban okozhat szájban is tüneteket, szemölcs-szerű elváltozásokat, de jellemzően, ahogy Ön is írja, nem ezen a területen. Ha a szájsebész nem javasolt kezelést, akkor nincs oka aggodalomra!:) Valószínűleg vagy nem szemölcs, vagy ha az is, olyan pici, melynek spontán gyógyulása, visszafejlődése várható. (Az előzetesen kitöltött anamnézis lap alapján vélelmezem, hogy orvosa tisztában volt az Ön HPV fertőzöttségével, ha nem is beszéltek róla nyíltan.) Azonban, ha ez Önt továbbra is nyugtalanítja, akkor mindenképp érdemes lenne visszamenni egy kontrollra vagy felkeresni bármelyik fogorvos kollégát egy általános fogászati szűrővizsgálatra! Ennek során tüzetesen átvizsgálják a szájüregét. Ez egyébként HPV-vel fertőzött paciensek esetében javallott is, legalább fél évente. A HPV okozta szemölcsök terápiájánál a sebészi kimetszés, a fagyasztás vagy interferon alfa-2B injekció jöhet szóba. Egyéb szisztémás szerről, azon kívül, mint amit Ön is szed, ill. helyi ecsetelőről nincs tudomásom. Mielőbbi gyógyulást kívánok! Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna


        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna - fogorvos
        fogorvos Online kérdés feltevés - Webbeteg.hu További orvosok

        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna

        Kérdés: 2017. január 22., 21:05; Megválaszolva: 2017. február 05., 22:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.