• HPV-szemölcs az ínyen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Kb. 3 hónapja fedeztem fel a számban, a leghátsó fogam alatti belső ínyfalon egy 1-2 mm hosszúságú, max. 1 mm átmérőjű kinövést. Mivel tavaly nyáron a teszt kimutatta a HPV 33-as vírus jelenlétét (nemi szemölcsök vizsgálata során), és azt olvastam, hogy ezt szájba is át lehet vinni, ezért gyanakszok, hogy az ínyen lévő kinövést is ez okozza. Megmutattam szájsebésznek amint észrevettem, de azt mondta ez nem kockázatos, el fog múlni, de nem beszéltünk róla részletesebben és azóta sem múlt el. A kérdésem, hogy egyáltalán tényleg HPV okozhatta? Amiket képeken látok a szájban azok jóval nagyobb szemölcsök és nem az ínyen, hanem a nyálkahártyákon vannak. Illetve van-e erre valamilyen ecsetelő, amit belsőleg is lehet alkalmazni?

        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna válasza a szájüregi elváltozás, HPV témában

        Kedves Kérdező, A HPV valóban okozhat szájban is tüneteket, szemölcs-szerű elváltozásokat, de jellemzően, ahogy Ön is írja, nem ezen a területen. Ha a szájsebész nem javasolt kezelést, akkor nincs oka aggodalomra!:) Valószínűleg vagy nem szemölcs, vagy ha az is, olyan pici, melynek spontán gyógyulása, visszafejlődése várható. (Az előzetesen kitöltött anamnézis lap alapján vélelmezem, hogy orvosa tisztában volt az Ön HPV fertőzöttségével, ha nem is beszéltek róla nyíltan.) Azonban, ha ez Önt továbbra is nyugtalanítja, akkor mindenképp érdemes lenne visszamenni egy kontrollra vagy felkeresni bármelyik fogorvos kollégát egy általános fogászati szűrővizsgálatra! Ennek során tüzetesen átvizsgálják a szájüregét. Ez egyébként HPV-vel fertőzött paciensek esetében javallott is, legalább fél évente. A HPV okozta szemölcsök terápiájánál a sebészi kimetszés, a fagyasztás vagy interferon alfa-2B injekció jöhet szóba. Egyéb szisztémás szerről, azon kívül, mint amit Ön is szed, ill. helyi ecsetelőről nincs tudomásom. Mielőbbi gyógyulást kívánok! Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna


        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna
        fogorvos Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. január 22., 21:05; Megválaszolva: 2017. február 05., 22:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! Szeretnék segítséget kérni 5éves a kisfiam este fogfájásra panaszkodott (sajnos hiába mossuk romlik) Éjszaka nem sokat aludtunk reggelre elől be dagadt neki van egy kis dudor az első foga felett erről bevan duzzadva a szája is. És...
        Üdvözlöm! A problémám a nyelvemmel lenne, pár napja jött ki rajta ilyen fehéres foltok, és azóta olyan érzékeny hogy alig tudok enni, ha szénsavasat vagy alkoholt iszok nagyon csípi. Olyan mintha apró sebek lennének rajta de nem látszik....
        Jó napot kívánok! Az lenne a kérdésem, hogy ínygyulladásra jó a Cefzil 500 mg antibiotikum?
        Jó napot! Kb 2 hete lesz hogy megkaptam a végleges tömésem gyökérkezelés után, több mint egy hónapot jártam heti rendszerességgel, a tisztítása minden alkalommal fájt a gyulladás miatt. Röngen felvétel nem készült. Tegnap óta érzek néha...
        Kedves Doktor Úr! Az alábbi kérdésre szeretnék válasz kapni.2018 júniustól pitvarfibrillációt diagnosztizáltak, mellette magas vérnyomás betegségem is van. Betegségem miatt Pradaxa 150 mg , Propafenon Al. 300 mg, Bisoprolol Sandoz 5 mg....
        Kedves Doktor úr/nő! Érdeklődni szeretnék, hogy gyökértömés után mennyi ideig nem lehet torokfertőtlenítőt (doritricin) használni? A betegtájékoztatóban úgy tüntették fel, hogy közvetlen a beavatkozás után nem szabad. Nekem tegnap...
        Tisztelt Dr. Úr! Az alábbiakban szeretném segítségét kérni. Férjem 65 éves, rendszeresen jár fogászatra. Kb. fél éve 1-2 foga alul meglazult. A fogorvos javaslatára Vitinne kapszulát szedett. Eddig 2 dobozzal. Sajnos a fog nem erősödött...
        Tisztelt Doktor úr! Januárban volt gyökérrezekcióm egy fognál (bal felső 5) ami már hónapok óta fájt. Előzetesen volt már gyökérkezelve, majd előző év végén újra, de akkor se jött rendbe. A röntgen alapján túl korán lett...
        1-2 hete lepedékse lett a nyelven és olyan mintha heges is lenne mostanában nagyon keveset ettem és legyengült az immunrendszerem. És volt egy gombás ferőzésem a nemiszervemnél, előfordulhat hogy átterjedt a számra canesten krémmel kezeltek...
        Jónapot. A számban mind két oldalt a fogak mögött fehér puha,, dudor,, jelent meg a jobb oldalon inkább hosszúkás jobb oldalon lent a bölcsesség fog mögött is ilyen hosszúkás fehér valami jelent meg.Nem fájnak csak a nyelvemmel érzem hogy...