HPV-szemölcs az ínyen?

Kedves Doktornő/Doktor Úr, Kb. 3 hónapja fedeztem fel a számban, a leghátsó fogam alatti belső ínyfalon egy 1-2 mm hosszúságú, max. 1 mm átmérőjű kinövést. Mivel tavaly nyáron a teszt kimutatta a HPV 33-as vírus jelenlétét (nemi szemölcsök vizsgálata során) , és azt olvastam, hogy ezt szájba is át lehet vinni, ezért gyanakszok, hogy az ínyen lévő kinövést is ez okozza. Megmutattam szájsebésznek amint észrevettem, de azt mondta ez nem kockázatos, el fog múlni, de nem beszéltünk róla részletesebben és azóta sem múlt el. A kérdésem, hogy egyáltalán tényleg HPV okozhatta? Amiket képeken látok a szájban azok jóval nagyobb szemölcsök és nem az ínyen, hanem a nyálkahártyákon vannak. Illetve van-e erre valamilyen ecsetelő, amit belsőleg is lehet alkalmazni?

Dr. Gosztonyi Julianna Johanna válasza szájüregi elváltozás témában

Kedves Kérdező,

A HPV valóban okozhat szájban is tüneteket, szemölcs-szerű elváltozásokat,

de jellemzően, ahogy Ön is írja, nem ezen a területen.

Ha a szájsebész nem javasolt kezelést, akkor nincs oka aggodalomra!:)

Valószínűleg vagy nem szemölcs, vagy ha az is, olyan pici, melynek spontán gyógyulása, visszafejlődése várható. (Az előzetesen kitöltött anamnézis lap alapján vélelmezem, hogy orvosa tisztában volt az Ön HPV fertőzöttségével, ha nem is beszéltek róla nyíltan.)

Azonban, ha ez Önt továbbra is nyugtalanítja, akkor mindenképp érdemes lenne visszamenni egy kontrollra vagy felkeresni bármelyik fogorvos kollégát egy általános fogászati szűrővizsgálatra! Ennek során tüzetesen átvizsgálják a szájüregét. Ez egyébként HPV-vel fertőzött paciensek esetében javallott is, legalább fél évente.

A HPV okozta szemölcsök terápiájánál a sebészi kimetszés, a fagyasztás vagy interferon alfa-2B injekció jöhet szóba. Egyéb szisztémás szerről, azon kívül, mint amit Ön is szed, ill. helyi ecsetelőről nincs tudomásom.

Mielőbbi gyógyulást kívánok!

Üdvözlettel,

dr.Gosztonyi Julianna

Kérdés: 2017. január 22., 21:05; Megválaszolva: 2017. február 05., 22:37
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Csomók a szájban
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Néhány hete észrevettem egy kisebb kemény csomót a nyelvfék mellett, az ínyem alatt. Azóta az említett csomó...
A száj belső részén góc
A számban a fölső ajkam nál belűl van egy egész bors nyi góc amiből kis szőr száll nőt ki ma elmentem a házi orvosom hoz de nem tudta meg mondani...
Szájüreg
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A szájüregemben, és a buccán, az ajkamon észleltem sárga kis pontokat vagy is annak látszó kis dolgokat nem erős szinűek...
Szemölcs a szájban.
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pár napja észleltem, hogy számban a buccán szemölcsszerű kinövések vannak 1db a felsőfogsorom baloldalán leghátul a...
Világos folt a szájpadláson
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Az utóbbi időszakban a szájpadlásom elülső része, a kemény szájpadlat láthatóan világosabb, fehérebb árnyalatú...