• Fogamzásgátló

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Párommal úgy döntöttünk, hogy a fogamzásgátló tabletta lenne számunkra a megfelelő megoldás. Én azonban félek a mellékhatásoktól és attól mennyire fogja befolyásolni a későbbi gyermekvállalást, méhem, petefészkeim állapotát valamint hormonális egyensúlyomat hosszútávon illetve a máj, vese működéseit. Alapvetően 1-2 évre szóló ideiglene megoldásként választanánk ezt a módszert. Sajnos a környezetemben azt tapasztalom, hogy úgy osztogatják ezeket a tablettákat mint a cukorkát, ráadásul azt a fajtát irják fel amit éppen a leginkább promotalnak es amiből legjobban profitálnak. Hogyan kerülhetem ezt el? Pontosan milyen vizsgálatokat kérjek orvosomtól, hogy meggyőződhessünk róla, hogy a legmegfelelőbb készítményt szedjem? Ha megvannak a vizsgálatok, én magam hogy győződhetek meg róla, hogy tényleg a jó gyógyszert írták fel nekem? (egyébként rendszeres menstruációm van, kóros fájdalmaktól mentesen, bár vérzésem mennyisége a megszokottól kevesebb 1-2 éve és 3-4 napig tart maximum... ez utalhat elváltozásra? Citologiam rendben van.) Köszönöm szépen válaszát, B.

        Dr. Pétervári László válasza a Fogamzásgátlás témában

        Mint minden gyógyszernek, így a fogamzásgátló tabletta szedésének is vannak kockázatai, mellékhatásai és lehetséges szövődményei. Ezért szedésének megkezdése előtt alapos orvosi vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, van-e olyan betegség, ami ezt nem teszi lehetővé. Ennek egyik lehetősége az elsődleges nőgyógyászati vizsgálat kiegészítéseként a laboratóriumi vérvizsgálat. Az első fogamzásgátló szedése előtt ajánlott laborvizsgálati csomag az általános vérkép mellett a májfunkciót (Bilirubin, GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz,) is vizsgálja, ugyanis a májban bomlanak le a szájon át bejuttatott készítmények, ami miatt a nem ismert májbetegségek komoly kockázatot rejtenek magukban. Akiknél a családban előfordult már trombózis vagy embólia,szükséges speciális laborvizsgálat. A trombózisra való hajlam ugyanis örökölhető és ez az örökletes hajlam genetikai vizsgálattal kimutatható. A véralvadási faktorok mellett (Protein C és Protein S, Anti-thrombin III, Prothrombin, APTI) a prothrombin gén mutáció jelenlétét is vizsgálja. A női nemi hormonok, így a fogamzásgátló készítmények is, fokozhatják a vér alvadékonyságát, ami jelentősen növeli a trombózis illetve az embólia kialakulásának kockázatát. Ilyen esetben javasolt más, hormonmentes fogamzásgátló módszer használata. Ezen vizsgálatokat az orvosi protokoll szerint nem kötelező elvégezni az első fogamzásgátló felírása előtt, azonban javasoltak a későbbi szövődmények megelőzése céljából. Alkalmazás során tudja meg,hogy a javasolt készítmény megfelel-e Önnek.Számos készítmény létezik,ezeknek a hatóanyaga a döntő szempont a választásnál. Ezt bízza a szakorvosra.


        Kérdés: 2020. április 25., 09:54; Megválaszolva: 2020. április 25., 19:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! Kb 2 éve szedem a Noriel nevű fogamzásgátló tablettát. Az utolsó héten az utolsó 2 tablettát véletlenül egy napon vettem be, így a tabletta szedését csütörtökön fejeztem be, péntek helyett. Sajnos a tabletta bevétele...
        Kedves Ágnes! Gracial tablettát szedek, gond nélkül, nagy megelégedéssel hosszú évek óta, a háziorvosom állítja ki a receptet. Néhány hete azonban nem tudom beszerezni a szükséges adagot, mivel a patikusok szerint jelenleg nem érkezik a...
        Tisztelt Doktor Úr! Hormonmentes fogamzásgátlásra szeretnék váltani, az általam talált két opció kapcsán lennének kérdéseim: - A pesszárium helyi hormonmentes krémmel / kúppal együtt használva mennyire nyújt biztos védelmet? A...
        Tisztelt Doktor Úr! 1 hónapja szedem a Mistral nevű fogamzásgátló készítményt. Házi orvosom Condrosulf 800 mg-os tablettát írt fel térd ízületi problémák miatt. Két kérdésem lenne: 1.: Csökkenti-e ez a Mistral hatását? (Béres C-, és...
        Március 22.én kihánytam a fogamzásgátlót 3óra telt el közben azóta már rendesen menstruáltam, lehet belőle baj?

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.