Fogamzásgátló

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Párommal úgy döntöttünk, hogy a fogamzásgátló tabletta lenne számunkra a megfelelő megoldás. Én azonban félek a mellékhatásoktól és attól mennyire fogja befolyásolni a későbbi gyermekvállalást, méhem, petefészkeim állapotát valamint hormonális egyensúlyomat hosszútávon illetve a máj, vese működéseit. Alapvetően 1-2 évre szóló ideiglene megoldásként választanánk ezt a módszert. Sajnos a környezetemben azt tapasztalom, hogy úgy osztogatják ezeket a tablettákat mint a cukorkát, ráadásul azt a fajtát irják fel amit éppen a leginkább promotalnak es amiből legjobban profitálnak. Hogyan kerülhetem ezt el? Pontosan milyen vizsgálatokat kérjek orvosomtól, hogy meggyőződhessünk róla, hogy a legmegfelelőbb készítményt szedjem? Ha megvannak a vizsgálatok, én magam hogy győződhetek meg róla, hogy tényleg a jó gyógyszert írták fel nekem? (egyébként rendszeres menstruációm van, kóros fájdalmaktól mentesen, bár vérzésem mennyisége a megszokottól kevesebb 1-2 éve és 3-4 napig tart maximum... ez utalhat elváltozásra? Citologiam rendben van.) Köszönöm szépen válaszát, B.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Fogamzásgátlás témában

Mint minden gyógyszernek, így a fogamzásgátló tabletta szedésének is vannak kockázatai, mellékhatásai és lehetséges szövődményei.

Ezért szedésének megkezdése előtt alapos orvosi vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, van-e olyan betegség, ami ezt nem teszi lehetővé. Ennek egyik lehetősége az elsődleges nőgyógyászati vizsgálat kiegészítéseként a laboratóriumi vérvizsgálat.

Az első fogamzásgátló szedése előtt ajánlott laborvizsgálati csomag az általános vérkép mellett a májfunkciót (Bilirubin, GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz,) is vizsgálja, ugyanis a májban bomlanak le a szájon át bejuttatott készítmények, ami miatt a nem ismert májbetegségek komoly kockázatot rejtenek magukban.

Akiknél a családban előfordult már trombózis vagy embólia,szükséges speciális laborvizsgálat. A trombózisra való hajlam ugyanis örökölhető és ez az örökletes hajlam genetikai vizsgálattal kimutatható. A véralvadási faktorok mellett (Protein C és Protein S, Anti-thrombin III, Prothrombin, APTI) a prothrombin gén mutáció jelenlétét is vizsgálja.

A női nemi hormonok, így a fogamzásgátló készítmények is, fokozhatják a vér alvadékonyságát, ami jelentősen növeli a trombózis illetve az embólia kialakulásának kockázatát. Ilyen esetben javasolt más, hormonmentes fogamzásgátló módszer használata.

Ezen vizsgálatokat az orvosi protokoll szerint nem kötelező elvégezni az első fogamzásgátló felírása előtt, azonban javasoltak a későbbi szövődmények megelőzése céljából.

Alkalmazás során tudja meg,hogy a javasolt készítmény megfelel-e Önnek.Számos készítmény létezik,ezeknek a hatóanyaga a döntő szempont a választásnál.

Ezt bízza a szakorvosra.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2020. április 25., 09:54; Megválaszolva: 2020. április 25., 19:44
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás
Kedves doktor úr/nő! Múlt pénteken együtt voltam a barátommal úgy 12.30 körül és sajnos nem volt sikeres a védekezés. A ciklusom közepén...
Fogamzásgátlás
Kedves Doktor úr, Mtfhr homozigóta génmutációm van, így a fogamzásgátló tabletta szedése nem javasolt. Egy ismerősöm ajánlotta a Nuvaring...
Fogamzásgátlás
Tisztelt Doktor Úr! Szakértő segítséget szeretnék kérni, több éve szedek Yadine tablettát. Kényelmi okokból szeretném a menstruációm kezdő...
Fogamzásgátló
Üdvözlöm. 3 évig szedtem a Symicia fogamzásgátlót de pár hónapja abbahagytam és most kialakult egy kapcsolatom. Most ért véget a menzeszem...
Fogamzásgátló tabletta wu long anti...
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e fogamzásgátlót szedni wu long anti adiposis tea mellett? Sajnos nekem nem túl jó az emésztésem és ez a tea rendben...