• Fogamzásgátló melletti teherbeesés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Több, mint 2 hete egy “baleset” miatt sajnos úgy alakult, hogy esemény utáni tablettát kellett bevennem, ami miatt a menstruációm kb. 1 héttel korábban jelentkezett. Ekkor kezdtem el a Lindynette fogamzásgátló tablettát szedni, ami a betegtájékoztató szerint a menstruacio első napján kezdve az első tabletta után védelmet nyújt. Az első védekezés nélküli együttlétig 9 tabletta beszedésére került sor. Ez előtt néhány hónapig nem szedtem a gyógyszert. Jelenthet az gondot (kockázatot), hogy a menstruációm nem a várt időben jött az esemény utáni tabletta miatt, és akkor kezdtem a Lindynette-t szedni, illetve az esemény utáni esetleg (72 órás, Escapelle tabletta) kihat a rendszeres fogamzásgátló hatására? Lehetséges ezek miatt, hogy valaki teherbe essen? Köszönettel

        Dr. Pétervári László válasza a Fogamzásgátlás témában

        Az esemény utáni tabletta bevétele befolyásolhatja a menstruáció idejét, de legtöbbször akkor jön meg, amikorra eredetileg is vártják. A tabletta nem abortuszt csinál, hanem meggátolja a peteérést és a beágyazódást! Nem kell tehát minden esetben azonnali vérzésre számítani, de a ciklust a hormontartalma miatt a készítmény felboríthatja, ilyenkor akár szabálytalan vagy elhúzódó vérzés is jelentkezhet. Megelőzően nem alakult ki terhesség akkor a vérzés első napján elkezdett fogamzásgátló már az első ciklusban védettséget biztosít. Az előzmények a készítmény további előírás szerinti alkalmazása nem befolyásolja a védettséget. Azért biztonsági okok miatt terhességi vizelet teszt végzése tanácsos.


        Kérdés: 2019. május 28., 22:12; Megválaszolva: 2019. május 30., 19:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: