• Noriel fogamzásgátló

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Noriel fogamzásgátlót írta fel nekem a nőgyógyászom. Viszont nagyon ki van emelve hogy vérrögöt okozhat. Bevallom nagyon zavar a lehetőség hogy előfordulhat. 2 kisgyermek anyukája vagyok. Mekkora esély van erre? Mennyire kell odafigyelni erre? Meddig kell szedni hogy ez előfordulhasson vagy Mitől függ ennek a kialakulása? Köszönöm Válaszát! Üdvözlettel Hajnalka

        Dr. Pétervári László válasza a Fogamzásgátlás témában

        A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesíteni! A normális véralvadás során a vér folyékony állapotban van jelen az érpályában, és ha érsérülés történik, akkor ott helyben megalvad, kis thrombust, vérrögöt hozva létre, így biztosítva az érfal regenerálódását. Számos olyan - veleszületett vagy szerzett - állapot van azonban, amely a véralvadásnak ezt a tökéletes egyensúlyát megzavarja, és így vérzékenység vagy - jóval gyakrabban - trombózis jöhet létre. Ha nincs semmilyen genetikai rendellenesség, úgy kellő odafigyeléssel el lehet kezdeni a fogamzásgátló tabletta alkalmazását, azonban nem szabad elfeledni, hogy ez önmagában is fokozza a trombózis rizikóját, főként dohányzó, valamint 40 év fölötti nők esetében. Ha pedig valamely örökletes zavarra fény derült, valamint ha már korábban előfordult thromboemboliás megbetegedés, akkor saját egészségünk védelme érdekében ne szedjünk hormontartalmú gyógyszereket! Ilyen esetben részesítsük előnyben a gumióvszer használatát, vagy az olyan méhen belüli fogamzásgátló eszközöket, melyeknek nincs hormonbevonatuk.


        Kérdés: 2018. december 30., 22:44; Megválaszolva: 2019. január 02., 21:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: