Fogamzásgátló

Kedves Doktor Úr/Doktornő! Évek óta Yasminelle fogamzásgátlót szedek, a nőgyógyászaim korábban nem javasolták a véralvadás vizsgálatát. Én most úgy gondoltam, hogy mégis szeretném tudni, hogy fennáll-e a trombózis veszélye. A következő eredmény kaptam: prothrombin 13 sec, 103%, INR 0, 98. Az első kettőről úgy tudom, hogy normál tartományba esik, de az INR értékem nem túl alacsony? Lehet emellett fogamzásgátlót szedni? Abba kellene hagynom esetleg? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Kiss György válasza fogamzásgátló témában

Tisztelt Hölgyem!

A véralvadási paraméterei teljesen normálisak és egy adott időpont állapotát tükrözik.

A thrombozis veszély természetesen 19 éves korban is fennállhat, de tekintettel a sziv és erek belfelületének / endothel/ állapotára ebben a korban --nincs meszes lerakódás az érfalakban, igy a keringési rendszerben szinte akadálytalan a véráramlás-- a vérrögösödés nagyon ritka.

A fogamzásgátló szedése folyamán egy mesterségesen magasabb hormonszintet létesitünk, illetve tartunk fenn--ez a tény, a 40 éves korban érheti el azt a kockázati szintet, hogy efelett már anticoncipiensek szedését nem ajánlják.

Tehát, válaszom: szedhet fogamzásgátlót, az eredmények miatt abbahagynia nem kell-

Üdvözlettel: dr.Kiss

Kérdés: 2016. március 24., 11:03 ;Megválaszolva: 2016. március 30., 17:46
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló-szedés
Étrend kiegészítők és...
Fogamzásgátlás használata
Lehetek terhes?
Gyógyszer mellett előbb jött meg