Sjögren szindróma-fogamzásgátlás

5 évvel ezelőtt bőr tünetek alapján, SLE-t állapítottak meg, 3 hónappal ezelőtt azonban, azt mondták, hogy nem sle, hanem kezdődő sjögren szindróma ( vérkép és 0 %-os Schirmer teszt alapján), de előfordulhat hogy lupus kereszteződése van, azonban a bőr tünetek majd csak késő tavasszal indulnak be, addig nem tudnak tenni semmit. Gyógyszeres kezelést nem kapok, jelenleg tünetmentes vagyok. Pajzsmirigy probléma is felmerült, ingadozik a TSH érték, de nem vészes mértékben, alul működik. Egyik szakorvos sem hívta rá fel a figyelmemet, arra, hogy fogamzásgátló szert ne szedjek. Csak amikor sle-t diagnosztizáltak akkor hagytam abba és a bőr tünetek 90%ban csökkentek. A háziorvosom tájékoztatott róla, hogy a fogamzásgátló szerek felerősíthetik az autoimmun betegség tüneteit. Olvastam a hüvelygyűrűről, mint fogamzásgátló szer és ott azt írták, hogy kevésbé megterhelő a szervezet számára, mintha szájon át szedhető fogamzásgátlószert szednék. Kérdésem az lenne, hogy valóban nem javasolt semilyen fogamzásgátló szer szedése a diagnosztizált betegség mellet? A választ előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza a fogamzásgátló témában

Kedves Kérdező! Ritka problémájához csak annyit mondhatok, hogy a kisdózisú mai mini-pille fogamzásgátlók nem valószínű, hogy akár SLE, alár Sjörgen esetén rossza hatásúak, ártalmasak volnának. Az autoimmunitásnak számos formája és érintett szerve lehet. Bőrével kapcsolatban mindenképpen knzultáljon a kérdésben több gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező eddigi kezelőivel. A hüvelygyűrű annyiban mikndenképpen előnyös, hogy a hormongartalom nem a bélen át felszívódva jut töményen a májba először, majd onnan a keringésbe, hanem a hüvelyfalon át egyenesen, a máj terhelése nélkül kerül oda. Ha kezelői egyetértenek ezzel, ezt kéne kipróbálni. Tudja, valljuk az egyéni reaglóképességek különbözősége miatt, hogy puding próbája az evés! Sok sikert, gyógyulást.

Kérdés: 2012. március 14., 18:48; Megválaszolva: 2012. március 19., 14:55
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Terhesség?
Fogamzásgátló és vitaminok
Tri regol
Fogamzásgátló
Fogamzásgátló