• FSME oltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 6 éves (120 cm, 22 kg) kisfiam az FSME oltásait a következő időpontokban kapta meg: Legelső :2005.11.08 Második:2005.12.29. Harmadik:2006.12.06. Tehát elvileg az első ismétlő oltását 2009. decemberében kellett volna megkapnia, de ez kimaradt. A kérdésem az lenne, hogy ha most adatom be neki az oltóanyagot (tehát 4 év telt el a trió sorozat óta) akkor ez nyújt e védettséget, vagy az egész oltási sorozatot újra kell kezdenünk? A gyermekorvosunk azt mondta, hogy szerinte nem szükséges újra beadni az összes oltást, de mindenhol azt olvasom, hogy max. 3 év telhet el az első ismétlő oltás és a védettséget nyújtó 3. oltás között... Kérem segítsen,most akkor elég egy oltás, vagy nem? Mit tegyek? És mikor kapja majd a következőt? Tisztelettel köszönöm, PDee

        Dr. Rákóczi Éva válasza a védőoltás témában

        Kedves Szülő! Ön valóban helyesen tudja az emlékeztető oltás rendjét. A kullancs oltás gyógyszerleiratában ez szerepel: "Az első emlékeztető oltást a harmadik adag után nem több, mint 3 évvel kell beadni. A következő emlékeztető oltásokat a nemzeti ajánlások szerint kell adni, de nem kevesebb, mint 3 évvel az utolsó emlékeztető oltást követően. A helyi epidemiológiai tapasztalatok alapján a sorozatos emlékeztető oltások köztes időtartamára 3-5 év a nemzeti ajánlás." Tehát gyermeke esetében az egy év késés nem probléma, elegendő az emlékeztető egyetlen oltás beadása.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. november 04., 16:51; Megválaszolva: 2010. november 07., 16:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: