• WC-ülőke: mit lehet elkapni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Milyen betegségeket lehet elkapni a WC ülőkéről? Mennyire veszélyesek ezek?

        WEBBeteg szakértő válasza a baktérium témában

        Többféle baktériumot kimutattak WC ülőkéken, melyek pl. sérült bőrfelszínnel érintkezve okozhatják a bőr fertőződését. Ugyanezek a baktériumok okozhatják más szervek betegségeit, de ahhoz oda kell jutniuk, ami ilyen módon nehezen elképzelhető.

        Egysejtű élősködő a Trichomonas vaginalis, ami nemi betegséget okoz és az ülőkére kerülve elvileg okozhat fertőzést. Reális veszély lehet továbbá a bőr herpesz vírusfertőzése.

        Gombát - ellentétben a közhiedelemmel - nem lehet kapni, a candidafertőzés belülről indul, a szervezetből, ahol egyébként normálisan is megtalálható.

        Egy normálisan tartott WC ülőke egyébként sokkal kevesebb baktériumot tartalmaz, mint egy számítógép klaviatúrája.

        Dr. Gócs Viktor  infektológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-12 09:33:07; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 09:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: