Toxoplasma vizsgálati eredmények

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Gyermekvállalás előtt állunk, ezért csináltattam Toxoplasmosis szűrést. Az első eredmény IgM értéke alapján javasolták, hogy csináltassak még egyet. 1. eredmény: IgG 17,5 IU/ml IgM 0,9 2. eredmény: IgG 19,6 IU/ml IgM 0,8 Kérem segítsen értelmezni az eredményeket! Ez azt jelenti, hogy védett vagyok és régebben zajlott le a fertőzés?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza toxoplasmosis témában

Tisztelt Kérdező! Az eredményei alapján önnél megállapítható a fertőzés, az IgM érték alapján felmerül a gyanú hogy nemrégiben, de legalább 8-10 hónapon belül a szervezetébe került a Toxoplasma. Ugyanis az IgM érték lehet reziduális - vagyis maradvány is.

Friss fertőzés gyanúja esetén további vizsgálatokat lenne érdemes végzetetni: IgA ellenanyag kimutatás, valamint IgG aviditás vizsgálatot, mellyel a fertőződés lehetséges ideje jobban megítélhető.

IgM: a fertőzés után legkorábban (1-2 hét) jelenik meg, titere meredek emelkedés után gyorsan csökken, 8-10 hónap alatt majdnem teljesen eltűnik, de a reziduális (maradék) IgM gyakran még 1 év után is kimutatható. Az anyai IgM nem jut át a placentán, tehát az újszülöttből való kimutatása diagnosztikai értékű.

IgA : nem sokkal az IgM után jelenik meg, szintén meredeken emelkedik, majd 3-8 hónap múlva teljesen eltűnik. Mivel leghamarabb tűnik el a vérből, jelenléte az akut fertőzés jele lehet. Szintén nem jut át a placentán.

IgG : a fertőzés után legkésőbb jelenik meg (3-4 hét). Nem emelkedik olyan gyorsan, csökkenése is lassú, magas titerben évekig kimutatható. Friss fertőzés jele, ha 3 hetes időközzel vett savópárban legalább négyszeres titeremelkedés tapasztalható. Az anyai IgG átjut a magzatba, majd születés után 3-6 hónap alatt eliminálódik. Mivel önnél a két IgG érték szinte megegyezik ezért nem valószínű hogy friss fertőzésről van szó ,de nem is kizárt.

Toxoplasma IgG aviditási vizsgálat: ( csak pozitív IgG eredmény esetén- kiegészítő vizsgálat ) Különösen várandós kismamáknál fontos a friss fertőzés hozzávetőleges időpontjának a becslése. Erre szolgál a Toxoplasma IgG aviditás vizsgálat , amely az antigén-antitest kötés erősségéről ad felvilágosítást. Ha az aviditás magas, akkor már régen létrejött a kötés az antigén és antitest között, azaz a fertőzés már lezajlott. Az alacsony IgG aviditási eredmény viszont friss fertőzésre utalhat.

Ezért amennyiben aggódik javasolom IgA és IgG aviditás kiegészítő vizsgálatát, amely akár magán úton is elvégeztethető, kb. 6-10 ezer forint közt.

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. július 18., 18:18; Megválaszolva: 2021. július 29., 16:56
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Toxoplasma fertőzés várandósan
Tisztelt Doktor Úr! A felsorolt előzmények mellett lát-e esélyt arra, hogy a magzatom nem fertőződött toxoplasma vírussal? A 12.15-i...
Macskavírus
Tisztelt Gócs Viktor Doktor úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Én a kisfiam zárójelentéséből írtam le TOXOCARIASIS, ÉS A TOXOPLASMA...
Nyaki nyirokcsomók
Érdemes-e oltatnom
Koronavírus elleni oltás