Toxoplasma vizsgálati eredmények

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Gyermekvállalás előtt állunk, ezért csináltattam Toxoplasmosis szűrést. Az első eredmény IgM értéke alapján javasolták, hogy csináltassak még egyet. 1. eredmény: IgG 17,5 IU/ml IgM 0,9 2. eredmény: IgG 19,6 IU/ml IgM 0,8 Kérem segítsen értelmezni az eredményeket! Ez azt jelenti, hogy védett vagyok és régebben zajlott le a fertőzés?

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza toxoplasmosis témában

Tisztelt Kérdező! Az eredményei alapján önnél megállapítható a fertőzés, az IgM érték alapján felmerül a gyanú, hogy nemrégiben, de legalább 8-10 hónapon belül a szervezetébe került a Toxoplasma. Ugyanis az IgM érték lehet reziduális - vagyis maradvány is. Friss fertőzés gyanúja esetén további vizsgálatokat lenne érdemes végzetetni: IgA ellenanyag kimutatás, valamint IgG aviditás vizsgálatot, mellyel a fertőződés lehetséges ideje jobban megítélhető. IgM: a fertőzés után legkorábban (1-2 hét) jelenik meg, titere meredek emelkedés után gyorsan csökken, 8-10 hónap alatt majdnem teljesen eltűnik, de a reziduális (maradék) IgM gyakran még 1 év után is kimutatható. Az anyai IgM nem jut át a placentán, tehát az újszülöttből való kimutatása diagnosztikai értékű. IgA: nem sokkal az IgM után jelenik meg, szintén meredeken emelkedik, majd 3-8 hónap múlva teljesen eltűnik. Mivel leghamarabb tűnik el a vérből, jelenléte az akut fertőzés jele lehet. Szintén nem jut át a placentán. IgG: a fertőzés után legkésőbb jelenik meg (3-4 hét). Nem emelkedik olyan gyorsan, csökkenése is lassú, magas titerben évekig kimutatható. Friss fertőzés jele, ha 3 hetes időközzel vett savópárban legalább négyszeres titeremelkedés tapasztalható. Az anyai IgG átjut a magzatba, majd születés után 3-6 hónap alatt eliminálódik. Mivel önnél a két IgG érték szinte megegyezik ezért nem valószínű, hogy friss fertőzésről van szó, de nem is kizárt. Toxoplasma IgG aviditási vizsgálat: (csak pozitív IgG eredmény esetén- kiegészítő vizsgálat) Különösen várandós kismamáknál fontos a friss fertőzés hozzávetőleges időpontjának a becslése. Erre szolgál a Toxoplasma IgG aviditás vizsgálat, amely az antigén-antitest kötés erősségéről ad felvilágosítást. Ha az aviditás magas, akkor már régen létrejött a kötés az antigén és antitest között, azaz a fertőzés már lezajlott. Az alacsony IgG aviditási eredmény viszont friss fertőzésre utalhat. Ezért amennyiben aggódik javasolom IgA és IgG aviditás kiegészítő vizsgálatát, amely akár magán úton is elvégeztethető, kb. 6-10 ezer forint közt. üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Megválaszolva: 2021. július 29.

Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek

Toxoplasma fertőzés várandósan
Tisztelt Doktor Úr! A felsorolt előzmények mellett lát-e esélyt arra, hogy a magzatom nem fertőződött toxoplasma vírussal? A 12.15-i eremdményeket ma kaptam...
Macskavírus
Tisztelt Gócs Viktor Doktor úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Én a kisfiam zárójelentéséből írtam le TOXOCARIASIS, ÉS A TOXOPLASMA fertőzés neveit, de...
Bakteriális intim fertőzés átadható?
Hepatitis B
Tisztelt Doktornő! Most ismerkedek egy férfival, csókig jutottunk. Ezt követően mondta el, hogy jópár éve hepatitis B fertőzöttséget diagnosztizáltak nála,...
Clamydia terjed e fürdővízzel?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Szeretném tudni, hogy Clamydiával diagnosztizált szülő fürdővízzel átadhatta-e a kórokozót gyermekének? Válaszát köszönöm.
Hpv fertőzés során, hogyen lehet...
Kedves doktor úr, HPVt diagnosztizáltak nálam le, három héttel ezelőtt, valószínűleg a páromnál is jelen van. Két héttel ezelőtt megkaptam a HPV elleni...