Szexuális úton terjedő betegségek (orális szex)

Tisztelt Hölgyem/Uram! 2020. augusztus 29-én és 30-án is más-más nővel bújtam ágyba. Az aktusnál használtam óvszert mindkét partnernél, de az orális szexnél egyik esetben sem. Előjátékként részesítettek a nők orális szexben, amit én nem viszonoztam. Csókolózás is volt. 1) Az első kérdésem az lenne, hogy orális szexnél, valamint csókolózásnál milyen szexuális úton terjedő betegségeket kaphat el egy férfi a nőtől? Nagyon örülnék egy olyan listának, ami teljes és felsorolja az összes lehetséges átadható betegséget. 2) A második kérdésem. Ha egy nő hordoz egy betegséget és egy férfit orálisan kényeztet, akkor mi az esély arra, hogy a férfi elkapja egy alkalom alatt ezt a betegséget? Ha valaki hordozó, akkor 100% az esély arra, hogy átadja a férfinak vagy van esély rá, hogy nem? 3) A harmadik kérdésem pedig az lenne, hogy a fenti dátumokat figyelembe véve, mikor lenne célszerű egy kivizsgálás és milyen vizsgálatok jöhetnek szóba, ha biztosra szeretnék menni és egy teljes körű kivizsgálást szeretnék? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Sarkadi Adrien válasza nemi betegség témában

Kedves Kérdező!

Jól tette, hogy óvszert használt, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek legfontosabb jellemzője, hogy szexuális úton, tehát nemi váladékokkal, óvszer nélkül zajló aktus során a női hüvelyből származó váladékkal, vagy férfi részről a hüvelybe, esetleg végbélnyílásba kerülő ejakulátummal, az aktus közben szerzett hámsérülések útján fertőznek. Az óvszer használata azonban nem véd a HPV vírus terjedésétől, melyet az óvszer által nem fedett környező bőrfelületekről, a gát, végbélnyílás környékéről, a szeméremtestről is beszerezhetünk. A HPV vírus jelenlétére a szájüregben is lehet számítani, hasonlóan a HSV 1 és 2 herpeszvírusokhoz. A fertőzés átadásának esélye és valószínűsége pedig függ az adott kórokozótól, a potenciálisan megfertőzhető fél immunstátuszától, és attól is, hogy az adott kórokozót hordozó fél az általa okozott fertőzésnek milyen szakaszában van, zajlik-e egyáltalán kórokozó ürítés. Szerológiai vizsgálattal, valamint a húgycsőből, esetleg bőrfelületről származó mintából közvetlen és közvetett információt is kaphat arról, találkozott-e az említett vírusokkal, egy STD panel pedig maximálisan megnyugtató lehet. Tisztelettel: Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos

Kérdés: 2020. szeptember 02., 21:18; Megválaszolva: 2020. szeptember 16., 09:23
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
STD lelet értelmezése/kérdések
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Covid teszt oltás előtt