• Ez lehet Lyme-kór?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktor úr! Egy elég komplex, viszonylag régóta fennálló problémával fordulok Önhöz. Tavaly novemberben egyik délelőtt nagyon rosszul lettem, remegés, szédüléses, émelygéses tünetek jelentkeztek, melyek evés hatására fokozódtak és majdnem egész nap kitartottak. Estére valamivel jobban lettem, de ez a furcsa szédülékenység (nem vertigo, hanem inkább afféle bizonytalanság-érzetnek mondanám inkább) azóta is fennáll. Hol rosszabb, hol jobb. Sokszor a délelőtti órákban rosszabb. Alacsony a vérnyomásom, de az mindig is az volt, és sosem volt vele problémám, vércukrot és inzulint néztünk endokrinológián de az negatív. Továbbá voltam kardiológián (fennáll nálam régóta psvt és verapamilt szedek rá, de azzal sosem volt gondom, ugyanis több éve szedem, tehát biztos vagyok benne, hogy a tüneteknek semmi köze a gyógyszerhez), neurológián és ott is negatív eredmények születtek. Illetve voltam még gasztroenterológián is (mert emésztési panaszaim is voltak ezen tünetek mellett) és ott kiderült a cöliákia. Először arra gyanakodtam, hogy a szédülékenység lehet emiatt van (?), de ennek már több mint két hónapja (azóta is diétázom) és a szédülékenység sajnos nem múlik. Az emésztésem viszont teljesen rendbe jött. Ezért gondolom, hogy (sajnos) valószínűleg ezt a fajta rosszullétet valami más okozhatja. Kicsit kutakodtam az interneten és ott találtam rá a Lyme-kórra, hogy az nagyon szerteágazó idegrendszeri tüneteket tud produkálni. Viszont izom, ízületi fájdalmaim (egyelőre) nincsenek, illetve fejfájás sem jelentkezett (ha jól tudom, ezek tipikus tünetei a Borrelia fertőzésnek). Viszont a kérdésem az lenne, hogy Ön szerint lehetséges, hogy mégiscsak Lyme-kór álljon a háttérben? Nem emlékszem rá, hogy kullancs megcsípett volna, de gondolom könnyen előfordulhat, hogy észre sem vettem. Illetve ha mégiscsak elmennék egy tesztre, akkor mekkora valószínűség rá, hogy pozitív lesz az eredmény (fél éves rosszullétekkel)? Mert sok helyen olvastam, ha nagyon régóta fennáll a betegség, akkor simán lehet fals negatív eredményt is kapni. A segítségét a válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Pék Tamás válasza a Lyme kór témában

        Tisztelt Kérdező! A tünetek alapján Lyme-kór nem valószínű betegsége hátterében, ezért vérvételt semmiképpen sem javasolok, mert nemcsak fals negatív, hanem fals pozitív eredmények is előfordulnak. Tisztelettel:


        Kérdés: 2020. június 29., 20:17; Megválaszolva: 2020. augusztus 27., 09:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: