• Lyme vagy Als

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Ur! Koszonom valaszait! Olvasgatva interneten, erdekes tortenetekre bukkantam. Sokszor az ALS betegseget tevesen diagnosztizaljak, Lyme koros betegeken. Kb 3-4 honappal ezelotta labamon volt egy piros, kor alaku folt, ami kb 1 het utan Fenistil geles kenegetes utan elmult. Akkor a haziorvosom lemerte (azt hiszem 5 cmes volt), es azt mondta ha a none, vagy ha nem mulik el, akkor felmerul a Lyme kor gyanuja. Ajanlotta a Fenistel gelt, nem sokkal kesobb el is mult, de annak a helyen, a labamon van egy kis dudor, olyan mint egy csipes helye. Az Eng/emg vizsgalaton mutathat pozitivitast ha valoban Lyme kor? Magyaran az eng/emg egyertelmuen megmondja hogy ez als-e vagy hagyhat kerdeseket. On hallott olyanokat, akiknel felrediagbosztizaltak ezt a betegseget? Hogy derithetem ki, van e lyme kor a szervezetmben? Koszonom

        Dr. Fehér Gergely válasza a Lyme kór témában

        Kedves Kérdező! Nem minden feltétlenül igaz, ami az interneten fellelhető, nagyon sok a szakmailag ellenőrizetlen tartalom. Az ALS a kért vizsgálattal (ENG/EMG) kimutatható egyértelműen vagy kizárható. Lyme kór kimutatására nem alkalmas. Lyme kór nem merül fel panaszai alapján egyebekben sem véleményem szerint, de mint már írtam, nehéz néhány mondat alapján érdemileg diagnosztizálni. A Lyme kór biztos kimutatására agyvízből végzett vizsgálat szükséges, a vérvizsgálatok eredményei gyakran félrevezetnek. Rutinszerűen, kíváncsiság kedvéért ezt senkinek nem ajánlanám. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2020. január 06., 17:52; Megválaszolva: 2020. január 07., 13:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: