Herpesz csecsemőknél

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Van egy 5 hónapos kisbabám, és azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy veszélyes lehet-e rá a herpesz vírus? A rokonok és barátok, akik jönnek látogatni, többször előfordult már, hogy ajakherpesszel érkeztek. Ilyen esetben én sem puszilni, sem felvenni nem engedtem nekik a babát. Megkaptam már néhányszor, hogy túl féltem őt, sőt sokan azt mondták, többek közt egy gyermekorvos ismerős is, hogy ebben a korban a babák immunisak erre a vírusra, és csak immunhiányos csecsemők tudják elkapni. Az interneten sok helyen olvastam, hogy súlyos maradandó szövődményeket okozhat ez a vírus, illetve azt is olvastam, hogy csak az a baba védett, akinek az édesanyja vírushordozó. Nekem soha nem volt herpeszem, nem tudom, hogy hordozó vagyok-e. Érdemes ezt vérvizsgálattal megnézetni? Valóban érdemes a babámat távol tartani aktív herpesszel rendelkező látogatóktól? Ha igen, milyen idős koráig? Meddig ennyire veszélyes ez a vírus? Köszönöm szépen előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza herpesz témában

Tisztelt Kérdező!

Az egyáltalán nem igaz, hogy a vírushordozók gyermekei védettek, sőt az újszülöttkori herpes fertőzést, ami gyakran életveszélyes agyvelőgyulladással jár, a gyermekek általában a szülőtők kapják el. Csecsemőkortól (az újszülöttkoron túl) kezdve a vírussal való első találkozás általában több napig tartó lázzal jár, a száj és íny kifejezetten fájdalmassá, hólyagossá, vérzékennyé válik, gyakran több napig tartó etetési-itatási képtelenséggel, ami azért szintén nem kellemes. Ilyen esetekben kórházi kezelés, infúziós terápia is szükségessé válhat. Ezt követően a vírus nem tűnik el a szervezetből, hanem időnként reatkiválódva okozza a közismert ajakherpeszt. Aki nem esett még át a betegségen, az nem immunis rá, úgyhogy ha lehet, meg kellene óvni attól hogy átessen rajta.

A betegség kontakt úton terjed, attól hogy egy ajakherpeszes ember felveszi a gyermeket, még nem lesz beteg, csak ne puszilgassa. Szerintem Önnek van igaza és nem aggódja túl a dolgokat.

Tisztelettel:

Kérdés: 2018. február 06., 11:18; Megválaszolva: 2018. február 18., 17:59
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Lelet értékelés
Kedves Dr Nő! Szeretném ha segítene értelmezni a leletet! Csatoltam a leletet! Előre is köszönöm!
Kisbaba-herpesz?
Kedves Doktor nő/úr! Lehet túl aggódó szülő vagyok, de több cikket is olvastam arról hogy egy kisbaba bele is halhat pl egy herpesz fertőzésbe. 1...
Ajakherpesz
Tisztelt Doktornő! Ajakherpesszel kapcsolatban lenne kérdésem. Két napja két herpeszes rokon is járt nálunk. A kisfiam 6 hónapos, hozzá nem mentek...
A herpeszt a kislányom elkaphatta?
Az szeretném kérdezni hogy egészen a mai estig nem láttam a számon semmit sem csak ma este vettem észre hogy herpeszem lett a szám szélén és van egy...
A kisfiam hozzáért a herpeszemhez...
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 4 hetes. Tegnap kijött a herpesz a számon (még csak piros volt, hólyag még nem) .Este annyira sírt, hogy megpusziltam az...