Bőr elváltozások egy 3 éves Mrsa beteg kislánynál

Tisztelt Dr.Úr/Nő! Azzal a problémával fordulok Önökhöz hogy 3 éves kislányomat háziorvos elküldött Fül-orr gégére ekcéma miatt orrmandula vizsgálatra... Ahol torok és orr váladék mintát vettek..Torok negatív lett az orrában pedig MRSA-T találtak amire kapja is az antibiotikumos kezelést bactroban orrkenőcs és cifloxin tabletta..Tünetei nincsenek. Illetve pontosabban azt szeretném meg kérdezni hogy ez a baktérium milyen bőr elváltozásokat okoz? mivel neki szokott olyan lenni hogy piros a bőre és száraz de le kenem neki sudocrem-mel és elmúlik..Bár most 3 napja a bal szeme alatt piros és száraz..Ez lehet az MRSA-tól? Hogy kerülhetett ez a baktérium a szervezetébe? Már fel vettem egy Gyermek infektológussal a kapcsolatot a Debreceni Klinikán és ha az eredménye továbbra is pozitív lesz akkor el viszem oda a kislányt... A megint rossz eredményt kapunk milyen kezelés várható nála? Ugye ez gyógyítható? Háziorvos szerint óvodában kaphatok el a kislány de ha ott kapta el és most őt ki kezelik akkor vissza megy az oviba ugyan úgy meg fertőzödhet..Nem? Nagyon szépen köszönöm válaszukat! Tisztelettel egy aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza MRSA témában

Tisztelt Kérdező!

Van pár dolog ami nem teljesen egyértelmű.

1. Az ekcemának biztosan nincs köze sem az orr-, sem a garatmandulához, így nehéz eldönteni, hogy miért történt mikrobiológiai vizsgálat és egyáltalán a fül-orr-gégészeti vizsgálat (volt-e ilyen irányú panasz) .

2. A Staphylococcus aureus az ép bőrön és nyálkahártyákon "lakik", így a torokban és orrban is normál flóra tagjaként előfordulhat, betegséget azonban nem okoz. Ezért kezelni sem kell ezt a leletet!

3. Ez a baktérium biztosan nem felelős az eczémáért. Időnként okozhat lokalizált bőrelváltozást, de nem olyan jellegűt mint amilyet tapasztaltak. Sebfertőzések kórokozója is lehet.

4. Ha a Staphylococcus aureus ellenáll bizonyos antibiotikumoknak, akkor nevezik MRSA-nak. Ezen kórokozók által okozott fertőzések kezelése elég nehéz. Ugyanakkor a torokban lévő kórokozó hordozást akkor sem kell kezelni, ha MRSA van a torokban (azaz jelen helyzetben) , a széles spektrumú antibakteriális kezelés csak egyéb baktériumok kiszelektálódásához vezethet. Igazából a torokváladék ismétlésének sincsen semmi relevanciája, szükségtelen.

5. Gyermekeknél a hordozás spontán megszűnése várható. Lényegtelen hogy honnan szerezte ezt a baktériumot, lehet hogy a családban hordozza valaki, lehet hogy az óvodában, csak mivel nem okoz semmilyen tünetet a hordozó általában nem is tud róla, hogy ilyen baktériumot hordoz.

6. A cifloxin eléggé ellenjavallt 18 éves kor alatt, nem tudom ezt a gyógyszert ki adta és milyen okból.

Összességében, amit leírt, az alapján a gyermeke egészséges és nem kellene beteggé tenni, lehet hogy tényleg indokolt lenne felkeresni egy infektológust.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. február 17., 01:15; Megválaszolva: 2017. február 19., 21:19
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
STD lelet értelmezése/kérdések
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Covid teszt oltás előtt