mrsa baktérium és staphylocoocus

Édesanyámat 2015.10.27.én műtöttek tüdő tályoggal.haza engedték egy hét után, közbe itthon hőemelkedés és fájdalomai voltak, varrat szedés a műtét után 1.5hetre volt akkor csak s felét szedték ki, mikor haza jött valadék fojt neki sárgás pirossas, majd pár napra rá már genny sárga és bűdös is volt kicsit, állandó kötözésre járt ahol mindig mondta, hogy lázas és s gennyet pedig ki nyomkodtak azt mondván bele fér. K 20cm vágása van.nagyon csúnya volt és két hetet váladékozott mire be fogták a kórházba mer már 40fokos láza volt és már nagyon rosszul volt. Tenyésztésen s seb valadékból mrsa baktérium.vákumos kezelést kap most is.és napi 5antibiotikumos infúziót, jó az állapota már nincs láza se egy hete kb. Holnap engedik haza azt nem tudom, hogy vettek e váladékot. Az nélkül haza engedhetik? sebe kb még egy cm ami még nem forrt be.kérdésem az lenne most ő hordozó? És ezt a staphylocoocus aureus baktérium okozza? Kisfiam 8eves ő torok valadékabol is ki mutatták a staphylocoocus aureust de nem mrsa 10^2 csira szám, Akkor ő most nem mehet a nagymama közelébe mer ha el kapja a staphylocoocus aureust akkor ő mindig mrsa lesz? Van egy 4hónapos. Kis baba is s családba kell e félnünk? Az ő orr torok valadéka negatív. Várom válaszát. Édesanyam 51 éves.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza MRSA témában

Tisztelt Kérdező!

Az MRSA pont ugyanolyan betegségeket képes okozni, mint a "sima" Staphylococcus aureus, csak az indokolja a megkülönböztetést, hogy bizonyos antibiotikumokkal szemben nagyon ellenálló és csak kevés hatékony antibiotikum áll jelenleg rendelkezésre a kórokozó ellen. A Staphylococcus aureus (és így természetesen időnként az MRSA is) a normál bőrflóra része és akár a torokban is el lehet hosszabb-rövidebb ideig, de ez ilyen helyzetekben betegségét nem okoz. Természetesen nem öröm, ha valakinek a torkában MRSA van, de ez az otthoni körülmények között nem jelent problémát. Torokváladékból kitenyészett Stapyhlococcus aureust akár MRSA, akár nem, nem indokolt kezelni.

Kórházban azért célszerű elkülöníteni, hogy más betegre ne kerüljön rá ez a baktérium. Sebváladékból kitenyészett baktériumnál már nehezebb a helyzet, amíg a seb teljesen be nem gyógyul könnyen elképzelhető hogy ott maradt a korábban kinőtt baktérium, még akkor is ha adott esetben nem sikerül kitenyészteni. MRSA hordozás megszüntetését bizonyos esetekben meg lehet kísérelni, ha ez nagyon szükséges, de ép immunitású egyéneknél, különösen gyermekeknél a hordozás spontán megszűnése is várható.

Tisztelettel:

Kérdés: 2015. december 01., 12:14; Megválaszolva: 2015. december 18., 20:09
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
STD lelet értelmezése/kérdések
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Covid teszt oltás előtt