• Fertőz?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. úr/nő! Kiderült hogy sajnos nagy valószínűséggel a kórházban, kapcsolatba kerültem egy hepatitises középkorú hölggyel! Kérdésem az lenne, hogy ha a kezemen voltak apró hámsérülések és ő hozzám ért, megfertőződhettem? Nem figyeltem, hogy esetleg neki is voltak e sebek a kezén! Valamint hogy tárgyakon, meddig életképes ez a vírus? Számít a vér mennyisége amivel esetleg érintkezhettem? Köszönöm

        Dr. Pék Tamás válasza a hepatitis témában

        Tisztelt Kérdező! A kérdésből nem derül ki, hogy milyen eredetű volt a beteg májgyulladása. Ha a klasszikus vírushepatitiseket nézzük, akkor az A vírus okozta májgyulladás átvitele ilyen módon gyakorlatilag kizárható. B vírus okozta májgyulladás ellen már az életkora alapján, vagy a munkaköre alapján részesült védőoltásban, így ez sem valószínű. A C vírus okozta májgyulladás áthatoló sérülés (pl. vérvételkor, infúzió bekötésekor) létrejötte esetén vihető át. Utóbbira minden intézménynél kell lennie protokollnak ami a tűszúrásos baleseteket követő teendőket határozza meg. A kérdés alapján azonban ennek az esélye is elhanyagolható. Tisztelettel


        Kérdés: 2016. augusztus 04., 14:47; Megválaszolva: 2016. augusztus 09., 17:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: