Fertőz?

Tisztelt Dr. úr/nő! Kiderült hogy sajnos nagy valószínűséggel a kórházban, kapcsolatba kerültem egy hepatitises középkorú hölggyel! Kérdésem az lenne, hogy ha a kezemen voltak apró hámsérülések és ő hozzám ért, megfertőződhettem? Nem figyeltem, hogy esetleg neki is voltak e sebek a kezén! Valamint hogy tárgyakon, meddig életképes ez a vírus? Számít a vér mennyisége amivel esetleg érintkezhettem? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza hepatitis témában

Tisztelt Kérdező!

A kérdésből nem derül ki, hogy milyen eredetű volt a beteg májgyulladása. Ha a klasszikus vírushepatitiseket nézzük, akkor az A vírus okozta májgyulladás átvitele ilyen módon gyakorlatilag kizárható. B vírus okozta májgyulladás ellen már az életkora alapján, vagy a munkaköre alapján részesült védőoltásban, így ez sem valószínű. A C vírus okozta májgyulladás áthatoló sérülés (pl. vérvételkor, infúzió bekötésekor) létrejötte esetén vihető át. Utóbbira minden intézménynél kell lennie protokollnak ami a tűszúrásos baleseteket követő teendőket határozza meg. A kérdés alapján azonban ennek az esélye is elhanyagolható.

Tisztelettel

Kérdés: 2016. augusztus 04., 14:47; Megválaszolva: 2016. augusztus 09., 17:28
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
anti-HBs kerdes
Jo napot! Par honapja rossz a kozerzetem, fokozott izzadas, alvaszavar, gyengeseg jellemzo. Budai egeszsegugyi kozpontban vegzett vizsgalatok nem mutattak ki...
rák betegség és annak gyógyítása
Tisztelt doktor úr/nő! Szeretném megkérdezni, hogy milyen módszerek vannak a rák betegség gyógyítására! dg: 1987-n átestem egy szív műtéten...
májgyulladás
jo napot! a férjemnel 1évvel ezelőtt, véradast követően azt mondta az orvos, h sárgaság vírust hordoz.de a ferjem meg nem volt sárgasagban es...
Hepatitis B után 1 évtizeddel
1998-ban Heptatitis B-vel kezeltek. Akkor még fiatal voltomra tekintettel, illetve orvosi felvilágosítás híján nemigen voltam tisztában a betegség...