Meddig fertőz a kéz-láb-száj betegség?

Tisztelt Doktor Úr! Családomban "pusztít" az általában csak gyerekeket megbetegítő kéz-láb-száj szindróma. A fél ill. két éves fiam és a feleségem megbetegedett, én és édesanyám pedig valószínűleg hordozók vagyunk. Édesanyám óvónő, ő hozhatta ezt haza nekünk az óvodából, ahol több ilyen megbetegedés is volt. A család már jól van: a kicsit alig érintette, a nagy fiú (2 éves) már megszenvedett, most már a kiütések hámló stádiumban vannak, egyébként panaszmentes, a feleségem is túl van a nehezén, neki még nem hámlanak a kiütések. A kérdésem a következő: meddig fertőz még a betegség? A hugom a fél éves lányával 4 nap múlva jönne haza Franciaországból, ekkor még csak a nagyival találkozna, velünk pedig másfél hét múlva, de természetesen féltjük őket. Mennyire javasolja doktor úr a látogatás elhalasztását, illetve, ha mégis bevállaljuk, volna-e valami javaslata, ahogyan csökkenthetjük a fertőzés esélyét? Köszönettel: Róbert

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza enterovirus témában

Tisztelt Kérdező!

A betegség általában 7-10 nap alatt lezajlik, a klinikai gyógyulás után már nem fertőznek meg senkit, ezt a vírust nem szokták hordozni. Szerintem, ha jól vannak, nyugodtan találkozhatnak. A fertőzés cseppfertőzéssel terjed, a higiénés szabályok betartásával lehet az átvitel esélyét csökkenteni.

Tisztelettel:

Kérdés: 2016. március 29., 12:22; Megválaszolva: 2016. április 03., 19:19
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Kéz-láb-száj betegség terhesen
Tisztelt Doktor Úr! 7, 5 hetes kismama vagyok. Sajnos megfertőződtem a kéz-láb-száj betegséggel. Úgy tudom a Coxackie vírus okozza ezt a...
Toxoplasma vizsgálati eredmények
Érdemes-e oltatnom
Koronavírus elleni oltás
Kullancscsípés