Meddig fertőz a kéz-láb-száj betegség?

Tisztelt Doktor Úr! Családomban "pusztít" az általában csak gyerekeket megbetegítő kéz-láb-száj szindróma. A fél ill. két éves fiam és a feleségem megbetegedett, én és édesanyám pedig valószínűleg hordozók vagyunk. Édesanyám óvónő, ő hozhatta ezt haza nekünk az óvodából, ahol több ilyen megbetegedés is volt. A család már jól van: a kicsit alig érintette, a nagy fiú (2 éves) már megszenvedett, most már a kiütések hámló stádiumban vannak, egyébként panaszmentes, a feleségem is túl van a nehezén, neki még nem hámlanak a kiütések. A kérdésem a következő: meddig fertőz még a betegség? A hugom a fél éves lányával 4 nap múlva jönne haza Franciaországból, ekkor még csak a nagyival találkozna, velünk pedig másfél hét múlva, de természetesen féltjük őket., Mennyire javasolja doktor úr a látogatás elhalasztását, illetve, ha mégis bevállaljuk, volna-e valami javaslata, ahogyan csökkenthetjük a fertőzés esélyét? Köszönettel: Róbert

Dr. Pék Tamás válasza enterovirus témában

Tisztelt Kérdező! A betegség általában 7-10 nap alatt lezajlik, a klinikai gyógyulás után már nem fertőznek meg senkit, ezt a vírust nem szokták hordozni. Szerintem, ha jól vannak, nyugodtan találkozhatnak. A fertőzés cseppfertőzéssel terjed, a higiénés szabályok betartásával lehet az átvitel esélyét csökkenteni. Tisztelettel:

Dr. Pék Tamás
Dr. Pék Tamás infektológus szakorvos
Megválaszolva: 2016. április 03.

Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek

Kéz-láb-száj betegség terhesen
Tisztelt Doktor Úr! 7, 5 hetes kismama vagyok. Sajnos megfertőződtem a kéz-láb-száj betegséggel. Úgy tudom a Coxackie vírus okozza ezt a betegséget. 1 napig...
Szifilisz szerológia
Jó napot. Fél évvel ezelőtt (2023,december 30) volt egy egyéjszakás kalandom egy prostituáltal. Az eset után 6 héttel minden std tesztem negatív lett mind...
Lehetséges betegség
Tisztelt Doktornő!, Depresszióm és a folyamatos stressz miatt fogékony vagyok a betegségekre. Ma jártam kontrollon a háziorvosomnál, majd fogászati...
Herpes encephalitis
Tisztelt Doktornő, Az a kérdésem, hogy a HSV-1 és a HSV-2 herpesz vírus, ami az ajakherpeszt is okozza., Ami a lakosság 67%-nak van vagy volt (a HSV-2 csak...
Veszettség pocokharapásnál
Kedves Doktor nő! Tavaly november elején találkoztam a hazámnál egy pocok szerű feltehetően nagyon fiatal egyeddel. Még nem igazán látott, és járni is alig...
Bakteriális intim fertőzés átadható?