mononucleosis

Tisztelt Doktornő! Köszönjük ebben a témában a kérdésünkre adott (jan. 13) válaszát! A fiamat a üzenete megérkezést követő pillanatokban szállítottuk éppen be a körházba ahonnan pár nappal ezelőtt kiengedték. Ezért sem tudtam válaszolni hamarabb a levelére. Köszönjük az előző levelében említett jókívánságot: a fiam napról -napra erősödik. Két megjegyzésem lenne amit a betegség pontos diagnosztizálása után ezen betegeknek ill rokonainak érdemes lenne tudni: - A megyeszékhelyeken van infektológiai szakrendelés- a betegeket ide kellene eljuttatni legelőször, így kikerülhető sok -sok felesleges kör. - Az amoxicillin tartalmú készítmények szedését azonnal be kell/kellene szüntetni a betegeknél-mert ellenreakció jön létre és a tünetek felerősödhetnek. Még egyszer megköszönve szíves válaszát, Tisztelettel: NF: apa

Dr. Árki Ildikó válasza mononucleosis témában

Tisztelt NF!

Köszönöm visszajelzését, örülök, hogy fia jobban lett. A megyeszékhelyeken levő infektológiai szakrendelésről a háziorvosok kell (ene) , hogy tudjanak, nekem éppen a levél írásakor a László Kh jutott eszembe, mert Budapesten dolgozom.

Az amoxicillin tartalmú készítmények (pl Augmentin) valóban reakciót váltanak ki mononucleosis infectiosa esetén, általában a 6-8. napon morbilliform exanthemák jelentkeznek, ez a szakmában tudott, ezért mononucleosis gyanúban nem is adjuk.

Üdvözlettel:

Árki Ildikó

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2016. január 28., 13:25 ;Megválaszolva: 2016. január 31., 20:55
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Mononukleózis
Szeptember 20.-ától kezdődően 2 hétig feküdtem otthon mononukleózissal, és ezen a héten 10.08.-án lett meg a vérképem ami alapján az összes máj...
fertőzés
Tisztelt Doktor Úr! Nemrégiben találkoztam egy lánnyal egy szórakozóhelyen és ugy alakult, hogy a végén Ő kézzel elégìtett ki. Nem ért a...
Mononucleosis
Tisztelt Dr. Úr/Nő! 48 éves, férfi vagyok, állandó gyógyszereim 2 éve: Valsartan 80mg, Merckformin 100mg. 2012. decemberében diagnosztzálták...
Antibiotikummal kezelt mononukleózis...
Tisztelt doktor úr/nő! Lassan 3 hete elkezdett bedagadni a nyaki nyirokcsomóm, ez mára elmúlt, és ahogy a háziorvosom mondta, antibiotikumos kezelés...
Mononucleosis?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A barátom másfél hete kezdett panaszkodni nyirokcsomó megnagyobbodásról, és torokfájdalomról, majd miután elment...